“Ne siz sorun ne de ben söyleyim” devri bitti! Siz sormasanız da diyeceklerim var…

67 yıllık ömrümün son 50 yılını bağrında barınarak geçirdiğim gazetecilik mesleği, yarım asırlık sürecin içinde, bugün ‘ilkel’ sayılan el ile dizgiden, dün hayal bile edilemeyen teknoloji çılgınlığına erişti…

Bitti mi? Hayır!

Sektör, matbuattan medyaya evrilirken ‘basın’ aşamasında preslenen bizim kuşak gazeteciler, ‘yeni nesil’ adı verilen medya yapılanmasının mağduru durumuna düştü!

Çünkü…

Semirmesini sağlayan teknoloji çayırında otlanan medya sektörü, mesleği yapay zekanın sırtına bindirip eline de ChatCPT silahını vererek saldı peşimize!

***

Tamam…

“Dağda kızıl ot biter / İçinde keklik öter” ama; anladık ve biliyoruz ki, ChatCPT, gazeteciler için “Eşkıyadan da beter”!

Bir umut…

Medya dünyasında “Derede su durulur / Daldan köprü kurulur” amma velakin, (türküden tornistan) CiPiTi dağı sarar / Dağda gasteci arar!

***

Benim açımdan durum; “Kıvırcık saçlarına / Kar düşmüş uçlarına” vaziyeti olduğu için “Dağın yamaçlarına” sığınmama bile gerek yok!

Ancak…

Yeni nesil gazeteciler ‘yeni nesil gazetecilik’ engelini aşmak zorunda…

Teknolojiyi ıskalayan tavsar, yorgun düşer, sistemin dışına atılır…

***

Bir gün ChatCPT’ye sormuştum:

- Ne olacak bizim halimiz?

Cevabı ilginçti:

- Benden kaçamazsınız! Kaçanı yakarım! Siz, koskoca aslanları ehlileştirip kedi yavrusuna çeviren yaratıklarsınız; beni de ehlileştirin, sizden biriymişim gibi kabul edin…

O konuşmaya devam ederken tepem attı. ‘He heee’ diyerek tepki gösterdim:

- De get lan!

O gitmedi ben gittim!

***

Az gittim, uz gittim, dere / tepe düz gittim… Baktım ki Batman’da, “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı”nın içindeyim.

Batman Valiliği'nin ev sahipliğinde, Batman İl Özel İdaresi, Batman Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkıları ile TİGAD tarafından gerçekleştirilen çalıştayda; Batman Valisi Ekrem Canalp ve TİGAD Başkanı Okan Geçgel ile; Haberler.com ve Sondakika.com medya Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Teymur’un moderatörlüğünde Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel,  Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Zekeriya Say, Akit TV Haber Müdürü Uğurcan Gökçe, Kanal 7 Haber Sunucusu Meryem Nas Mercan, İHA İstanbul Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer, Ülke TV Haber Sunucusu Gözde Özyürek ve Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Aslı Köseoğlu'nu dinledim. 

Diyeceklerim var… Yarın…