İsrail’in Gazze'de binlerce masum insanı soykırıma tabi tutan saldırıları durmuyor.

İsrail’in Gazze'de binlerce masum insanı soykırıma tabi tutan saldırıları durmuyor. Bu vahşete seyirce kalan dünya şu gerçeği biliyor: İsrail, Gazze'de bu katliamlarıyla başta Uluslararası Hukuk, Savaş Hukuku, Uluslararası Ceza Hukuku ve BM kararlarını ihlal ediyor. İsrail, Gazze'de topluca yok etme politikası uygularken; bebekleri, çocukları, kadınları, silahsız sivilleri, gazetecileri, cami ve kiliseleri, hastaneleri, sivil konutları, okulları ve kültürel mirası yok ederek insanlık suçu işlemeye devam ediyor ama insanlık seyirci…

Maalesef İsrail’in hukuk tanımayan eylemleri karşısında; ABD başta olmak üzere birçok ülke, İsrail yönetimine koşulsuz siyasi ve askeri destek sağlamayı sürdürüyor.

Gazze’de yaşanan dram karşısında dünyanın çeşitli üniversitelerinden insan hakları savunucuları, sanatçılar, akademisyenler, din adamları, kanaat önderleri, hakimler ve savcılar uluslararası toplumu harekete geçirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor ama bu durum katliamları durdurmaya yetmiyor.

***

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ’NDEN TAKDİRE ŞAYAN ÇALIŞMA

Türkiye Yazarlar Birliği de Gazze halkının yaşam hakkı ve özgürlüklerinin sağlanması için Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve Gazze’nin yeniden inşasının sağlanması için “Gazze Çalıştayı” düzenledi. Çok kıymetli bulduğum bu çalıştayın sonuç bildirgesi 11 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın başkanlığında gerçekleşen basın toplantısına katılmak benim için çok kıymetliydi. Zira böylesi emek verilmiş bir çalışmanın tüm detaylarını Musa hocam ve diğer değerli konuşmacılardan dinlemek şansı bulmak önemliydi.

***

Açılış konuşmasını TYB Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptı.

Arıcan; ilk olarak Gazze’de tarihin en büyük katliamlarından birinin yaşandığını söyleyerek, emperyalist devletlerin İsrail’in yanında saf tutuşunu eleştirdi.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Gazze Çalıştayını ve sonuç bildirgesinin amaçlarını anlatırken; bu zor günlerde Filistinli kardeşlerimizin yanında yer almak ve destek olmak gayesi ile akademisyenler, gazetecilerle Orta Doğu üzerinde araştırma yapan bilim insanlarının bir araya geldiğini söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin özverili çalışmaları ile hazırlanan Gazze Çalıştayı Sonuç Bildirgesi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları kuruluşları başta olmak üzere tüm dünya liderlerine bir mektup şeklinde gönderilecek. Böylece uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturulacak. Bu durum, çalışmanın önemini daha da güçlü kılıyor. Dahası da var; bu çalıştay İngilizce, Arapça, Çince, Rusça, İbranice dillerine çevrildi.

***

Basın toplantısında sürecin başından itibaren Gazze için çok önemli çalışmalar yapan TYB’nin son çalışması Gazze Çalıştayı Sonuç Bildirgesi; siyasi, akademi/eğitim, medya, kültür ve edebiyat, sivil toplum alanlarında yapılacaklar olarak 5 ana başlıkla kamuoyuna duyurulmuş oldu.

Konuşmasında birçok noktaya değinen Musa Kazım Arıcan Hocamın bir sözü vardı ki; gerçekten çok dokunaklı ve sarsıcı idi. Gazze’de yaşananları insanlık adına büyük utanç olarak niteleyen o sarsıcı cümle döküldü dilinden: “İnsanlık ölüyor dünya susuyor…”

Evet, kıymetli Musa hocam maalesef bu çok acı bir realite.

Sözün özü: Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında bu değerli Çalıştayı hazırlayan başta Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan hocama ve diğer tüm emeği geçenlere tebrik ve teşekkürlerimi iletiyorum.

***

Mukadder ben; hiçbir zulüm karşısında insanlık ölmesin, dünya sessiz kalmasın dileği ve duasında bulunan...

Sevgilerimle...