BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram'a erişim engeli kararı alındığı görülmüştü geçen hafta içinde.

BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram'a erişim engeli kararı alındığı görülmüştü geçen hafta içinde.

Erişim engelinin neden yapıldığına ilişkin ilk açıklama yetkili ağızdan gelmişti.

Instagram neden kapatıldı?

BTK'dan ilk açıklamada; "Katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldı" denildiği ifade edildi.

 Katalog suçları nedir diye baktığımızda toplumun kırmızıçizgileri ile oynamak için kullanılan konular olduğunu görüyoruz.

Bunlar; çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması noktasında zorluğu kapsıyor.

Bakan Uraloğlu'nun da Instagram yasağı açıklaması bu yönde idi;

Uraloğlu, "Instagram'ı Katalog Suçlar çerçevesinde kendilerini uyardık. Ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de erişim engeli getirdik.  Hassasiyetlerimizi, kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman biz de erişim engelini kaldıracağız." diyor.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da konuya ilişkin açıklamasında, "Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler" ifadelerini kullanmıştı.

Sosyal medya erip platformları ülkelerin kural, yönetmelik ve yasalarına uyarlar. Ancak iş ülkemize gelince bu kurallara uyma konusunda öyle gönüllü değillerdir.

Çünkü hepimiz biliyoruz ki dijital dünya kendini meydana getiren zihniyete hizmet ediyor.

Lafı uzatmayacağım…

Aylardır Filistin de, Gazze de insanlık dışı uygulamaları haklı göstereceksin, o kadar can alanlara, soykırım yapanlara tek kelime etmeyeceksin, davanın adamı İsmail Haniye’nin şehit olması sonrasında taziye mesajı yayınlayan vatandaşlarımızın paylaşımlarını silerek sansürleyeceksin.

 Bizde buna seyirci kalacaktık öyle mi Instagram?