Şimdi soruyorum; sizin İsmail’iniz kim, veya ne?

Kurban Bayramı’na sayılı saatler kala bir hatırlayalım, tazelenelim istedim. Kurban neyi ifade eder ve daha da önemlisi bizim kurbanımız kim ya da ne?

***

“Kurban” İslam dini terimi olarak Allah’a yaklaşmak Allah rızasına ermek niyeti ile kesilen, kurban edilen hayvan demektir.

Kuran-ı Kerim de Hz. İbrahim'in gördüğü rüya üzerine Allah’a olan teslimiyetini yerine getirmek için Hz. İsmail’i kurban etmek üzere gösterdiği takva anlatılır çeşitli ayetlerde.

Öyle ki Hz. İbrahim 86 yaşında dualarının Allah katında kabul edilişini simgeleyen bir evlatla Hz. İsmail ile müjdelenir. Ancak bu yaşta kavuştuğu, gözünün nuru evladı ile sınanır. Evladı ile olan sınavını nihayetinde başarıyla veren Hz. İbrahim, Allah’ın hükmüne razı olmanın hafifliğini yaşar.

***

Şimdi soralım bakalım hangi baba evladına kıyabilir?

Cevap mı? Çok açık: Eğer Rabbinden böyle emir geldiyse, şüphesiz ki O’nu her şeyin üzerinde tutan bir baba.

Sonuç: Hz. İbrahim’in fedakarlığı, Hz. İsmail’in teslimiyeti ve akabinde Yüce Rabbin engin rahmeti.

O rahmet ki tam o anda tecelli ediyor. Bıçak İsmail’in boğazına dayanıyor ve o söz işitiliyor. “Ey İbrahim gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyi ve yararlı şeyleri en güzel şekilde yapanları böyle mükâfatlandırırız.” (Saffat suresi 105. Ayet)

***

Benim inancım ve bakış acıma göre; işte takva budur. Allah’la olan ilişkimizdir. Allah ile olan ilişkimiz ise kalp yoluyla sağlanır. Yani insanın kalbinin içindeki en büyük aşk Allah ise insanın nefsi ile mücadelesi de kolaylaşır. Sizce de öyle değil mi?

Bence, kalbin takva (Allah’a karşı gelmekten sakınan) ile sınanması ve sınavı kazanabilmek için düşüncenin eyleme dönüşmesi gerekiyor. Öyleki; “çok seviyorum” demek yetmez. Seven sevdiğine karşı sorumludur.

Şimdi soruyorum; sizin İsmail’iniz kim, veya ne?

Seni Allah’a takva yolunda zayıflatan, seni kendine bağlayan, hakikati itiraf etmene izin vermeyen, sorumluluğunu unutturan???

Makamın mı? Onurun mu? Mevkiin mi?  Mesleğin mi? Gençliğin ya da güzelliğin mi???

Her ne ve kim ise onu bizzat kendimiz Mina’ya getirmeli ve Kurban için seçmeliyiz.

Hadi o zaman

Ey sorumlu insan.

Ey İsmail’in babası.

İsmail’ini öldür ve kendi ellerinle kurban et!!!

***

Mukadder ben; tüm İslam aleminin Kurban Bayramını kutlayan, herkese mutlu ve huzurlu nice birleştirici, bütünleştirici nice bayramlar dileyen...

Sevgilerimle...