Ankara da CHP Adayı Sn. Mansur Yavaş ile ilgili geçen aylarda İYİ parti desteği olmadan Ankara da seçimi kazanma şansının olmadığına dikkat çekmiştim.

O günlerde ittifak veya işbirliği kapılarının henüz kapanmadığı günlerdi.

İYİ Parti Genel başkanı Sn.Meral  Akşener ve parti kurmaylarının her ilçede, her ilde aday çıkaracaklarını ve ittifak olmayacağının altını çizmeleri tekrar gündeme konuyu  taşımama neden oldu.

İyi Partinin 2019 yılında  Ankara ilçelerinde belediye başkanı aday gösterdiği ve altığı oylara yerlere bir hatırlayacak  olursak ;

Akyurt'da Selami Ünür  ile 1.461 oy,  Altındağ Hasan Yalçıntaş ile 55.400 oy,  Bala da  Necati Deli 8.766 oy, Beypazarı'da   Veysel Ayık 15.179 oy, Çamlıdere'de  Vefa Peçenek ile  2.482 oy, Çubuk da Mustafa Aydos ile  9.408 oy,  Evren'de Hakan Öcal ile 918 oy, Gölbaşı Mahmut Aksoy ile  29.626 oy, Güdül'de  Nurullah Ünsal ile   1.637 oy, Kahramankazan'da Fazıl Köremezli ile  14.483oy, Keçiören'de  Güçlü Şenel ile  161.336 oy,  Kızılcahamam'da Coşkun Ünal ile   8.928 oy, Nallıhan da Abdulfettah Güngör ile  8.501 oy , Pursaklar'da  Hüseyin Burgaz ile   15.124 oy , Sincan'da Mehmet Arslan ile 75.410 oy, Şereflikoçhisar'da Ercan Ertürk ile  7.790 oy olmak üzere toplamda Ankara'da aday gösterilen 16 ilçede 420 bin oy almış.

İyi Parti o tarihte Nallıhan, Kalecik, Elmadağ, Polatlı, Haymana, Çankaya, Etimesgut ve Yenimahalle’de belediye başkanı adayı çıkarmamış.  Bu ilçelerinde 31 Martta Belediye Başkan Adayı çıkaracağını varsayarsak aradaki farkın ne kadar açılacağını siz tahmin edin. İYİ Partinin yerel seçimlerde Başkentte oyunun 500 bin civarında olduğunu tahmin edebiliriz.

Durum böyle olunca 2019 yerel seçimlerinde Sn. Mansur Yavaş  1.662.183 oy almış, Sn. Özhaseki ise  1537.694 oy almıştı . Aradaki fark ise 124.500  idi.

Yani bunu Sn. Yavaş’ın 2019 yılında İYİ partinin desteği ile aldığı oylarda oranladığımızda Ak Parti adayının arasındaki farkın 124 bin olduğunu görürsek sonucu söylemek için kehanet sahibi olmaya gerek yok. Yani Sn. Yavaş İYİ Parti’nin desteğini almadığında kazanma şansı bu hesaplara göre  yok.

Birileri ile DEM’lenecek destek alacak diyenleri duyar gibi oldum.

İşte o zaman aldığı milliyetçi oylarının nereye gideceğini de kestirmek mümkün.

Akşam gazetesi yazarı Yusuf Alabora “Karne korkusu “ başlıklı güzel bir yazı yazmış.

Sn. Alabora da aynı  konuda bir bölümde bakın ne yazmış.

Muhalefetin bu yola revan olmasının tek bir gerekçesi var o da İstanbul ve Ankara'da belediye başkanlıklarını yeniden kazanmak lakin burada büyük sıkıntılar var.

Öncelikle İYİ Parti önümüzdeki mahalli seçimlerde CHP'ye koltuk değneği olmayacak gibi duruyor. Bu İstanbul ve Ankara'da büyük sorun zira mezkûr parti İstanbul'da yüzde sekiz, Ankara'da ise yüzde 13 oy aldı.

Bu İstanbul'da 800 bin Ankara'da ise 500 bin oy demek.

İYİ Parti'ye yönelik operasyonun gerekçesi de bu zaten yani ya bize koltuk değneği olursun ya kara toprağın.

Aslında kendi zaviyelerinden haksız da değiller zira etekleri tutuştu.

Ankara'da Mansur Yavaş'ın sadece 125 bin oy farkı ile seçildiğini ve aradan geçen beş yıl sonra Ankara'da verdiği hemen hemen hiçbir vaadini yerine getirmediği gibi mevcut durumun dahi kötüye gittiğini hep birlikte yaşayarak görüyoruz.

Çıkıp beş senedir bu şehirleri yönetiyoruz, millet bizi gördü, zorlama ittifaklara gerek yok, yaptıklarımız ile tek başımıza seçiliriz diyebilecek özgüvenleri var mı?

Yok.

O yüzden siyasi kumpaslar üzerinden koltuklar muhafaza edilmeye çalışılıyor.

İşte bu durumda her iki şehirdeki İYİ Parti seçmenini sandığa çekmenin yolu, laiklik söylemi üzerinden kutuplaştırmaktan geçiyor. Böylece eski ismi HDP yeni ismi DEM olan parti ile girilecek seçim ittifakı da gözlerden saklanmış olacak.