Yazarımız Mukadder ÖZÇELİK Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafı Ay'ın düzenlediği 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Geleneksel Yemeği’nden izlenimlerini aktarıyor...

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafı Ay her yıl olduğu gibi geleneği bozmadı. Başkan Ay; 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı sebebi ile genel yönetim kurulu üyeleri ile birlikte medya mensuplarıyla “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Geleneksel Yemeği’nde bir araya geldi. Ankara'daki sendika binasında düzenlenen yemek programına çok sayıda gazeteci ve basın mensubu katılım sağladı.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafı Ay;  konuşmasına 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak başladı. Tekstil sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Rafı Ay; markalaşma konusunda ki başarısızlığın bedelinin ağır olduğunun altını çizdi defaten.

Başkan Ay; son bir yıl içinde tekstil ve konfeksiyon sektöründe ciddi sayıda ünlü markanın Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere taşındığını dile getirirken hem endişeli hem de öfkeliydi.

Çünkü Başkan Ay’ın bildiği ve söylediği gibi sektöre hak ettiği değer verilmezse, emekçilerin sorunları çözüme kavuşturulmaz ise 20 milyar dolar ihracat yapılan sektörde büyük kayıplar yaşanacak.

Ve hatta Ay’ın, 90 bin işçinin tekstil sektöründen ayrılmış olmasını söylemesi bu gerçeği ortaya koyuyordu; yani başkan Ay, endişe ve serzenişinde gayet haklı.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafı Ay’ın en çok vurguladığı ve yemeğe damgasını vuran konu “Türkiye’de sendikasızlaşma ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin tekstil sektöründe çalışan işçiler için büyük problem arz ettiği gerçeği oldu.

Ay; sendikalar; işçilerin haklarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek amacı ile kurulan ve çalışan kurumlar olmasına rağmen; uygulanan sendikasızlaştırma politika ve baskılarının; işçilerin sendikalara üye olmalarının önünü kapattığını dile getirdi. Ve arkasından çarpıcı bir bilgi paylaştı. Başkan Ay’ın açıkladığı çarpıcı bilgi ;sendikalı olmak isteyen işçilerin işten çıkarılıyor oldukları idi!!!

Rafı Ay’ın sıkça altını çizdiği bir diğer önemli konu; sektörde markalaşma konusu oldu. Öyle ki tekstil sektöründe markalaşma konusu büyük önem arz ediyor ki; hem iç hem de dış politikada rekabet avantajı sağlamak için olmazsa olmaz.

Fakat buna rağmen Başkan Rafı Ay’ın da vurguladığı gibi ülkemizde markalaşma çabaları yetersiz kalıyor ve maalesef destek görmüyor. Bunun üzerine bir de düşük maaş politikası eklenince nitelikli iş gücünün ve dolayısıyla üretim kalitesinin düşmesine sebep oluyor.

Basın mensupları olarak sektördeki var olan sıkıntıları; Başkan Ay’ın haklı serzenişi ile yeniden idrak ettik desem sanırım yanlış olmaz...

Vergi adaletsizliğine ve asgari ücretin miktarına da dikkat çeken Ay; vergi yükünün artık çekilmez bir hal aldığını, vergi dilimleri ile acil düzenleme yapılması gerektiğini, asgari ücrete de zam yapılması gerektiğini söylerken; binlerin sessiz çığlığının sesi oldu adeta.

Mukadder ben; hakkını, hukukunu koruduğu emekçiler adına; Öz İplik İş Sendikasına ve Genel Başkanı Rafı Ay’a teşekkür eden...

Sevgilerimle...