Gazetecinin emeklisi olmaz derler.

Doğru da derler.

2008'de emekli oldum ama hala devam.

Bu cümleye gazetecinin tatili de olmaz diyerek yeni bir anlayışa dikkat çekmek isterim.

Bunu diğer mesleklerden polislik askerlik sağlık gibi bazı alanlara da kaydırmak mümkün.

İşte buradan hareketle kısa tatil mi Amasya civarında geçirirken sizler için 2000 rakamlı Merzifon tavşan dağında Çerkez Festivali’ne katılıp tespitlerimi kaleme almak istedim.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Çerkezleri bir araya getiren Tavşan Dağı Çerkez Şenliği yoğun katılım ile Tavşandağı’nda çeşitli illerinden gelen konukların katılımı ile yapıldı.

Merzifon Ovasıyla Kızılmak ve Kuzçayı ile sınırlında en yüksek noktası 1.901 m olan Tavşan Dağında yapılan geleneksel Tavşan Dağı, Çerkez kültür festivaline protokolde büyük ilgi gösterdi.

Bir gün önceden Tavşandağı bölgesine gelen Çerkezler kamp malzemeleri ile bölgeye yerleştiler. Geceyi orada geçiren katılımcılar pazar günü yapılan Çerkez Festivali’nde renkli dakikalar yaşadılar.

Kimi piknik malzemesi ile gelerek mangal keyfini tadarken kimi de semaverini getirip çay keyfi ile yayla havasını yakınlarıyla birlikte festivalde teneffüs ettiler.

Festivale, ilgi büyüktü.

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, Amasya İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Amasya SGK İl Müdürü Nurcan Yurt ŞENEL, Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal EKEN, Merzifon Jandarma Komutanı Erbil TERBIYIK, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan DEMİR, Merzifon Belediye Başkan Vekili ve Başkan Yardımcıları, Bölge Çerkez Kültür Derneği Başkanları, Federasyon Temsilcileri, Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Geyveli, Önceki Dönem Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Akif GÜLLE, Merzifon Çerkez Köy Muhtarları Hamit Bulat, Hakan Şahin, Recep Dilmeç, Ramiz Özyıldırım, Arif Sağlam, Deniz Taşuk, İl Genel Meclisi Üyeleri ,

Belediye Meclis Üyeleri, Milliyetçi Hareket Partisi ve Yeniden Refah Partisi ilçe başkanları

Çorum, Samsun ve Tokattan Çerkez İş İnsanları Grupları Temsilcileri ile kalabalık misafir topluluğu katıldı.

Özellikle Amasya valisinin ve bazı il müdürlerinin eşleri ile birlikte bu festivale katılması gerçekten takdire şayan bir durum.

Vali bey ile festival boyunca sık sık sohbet etme imkânımız oldu.

Özellikle İçişleri Bakanlığı Derbis Dernekler Birliği'nin daha önceki dönemlerde başında bulunmuş tecrübeli bir vali.

STK’ların önemini çok iyi biliyor. Ondan olacak ki festivalde uzunca bir süre vakit geçirdi.

Son dönemde valiler ve kaymakamlar gerçekten halkın içindeler.

Tabii bunda cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da tavsiyeleri ve yönlendirmeleri büyük rol oynuyor.

Merzifon Çerkez Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih İzci, genç hareketli beyefendi bir yönetici.

Yörede herkes onu çok seviyor ona çok değer veriyor.

Bu nedenledir ki çeşitli illerden Çerkez Festivali’ne araçları ile gelen 6.000 kişiye yakın davetçiden bahsedersek ne demek istediğimi anlarsınız.

Festivalin protokol konuşmaları bölümünde kısa bir konuşma yapan Amasya valisi Yılmaz Doruk Çerkezlerin Türk toplumunda kültürel zenginlik açısından önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Festivalde Merzifon Çerkez kültür derneği tarafından kısa bir süre önce oluşturulan Kafkas ekiplerinin gösterileri büyük ilgi uyandırdı.

Festivalde İsrail'in Filistin’deki insanlık dışı katliamı da kınandı.  Merzifon Çerkez kültür Derneği folklor ekibi eşliğinde Gazze’deki yaşanan insanlık dışı katliam şiirle dile getirildi.

Çerkezlerin olduğu yerde ok atmak ata binmek Çerkez düğünü yapmak bir gelenektir

Bu görüşten hareketle festival alanındaki kalpaklı gençler at sırtında protokole nefes kesen gösteriler yaptılar.

Ok atılan bölgede de festivale katılan çocuklar ok atma müsabakalarına katıldılar.

Kabartay Balkar Cumhuriyetinden Misafir Sanatçı Cemal Teykov sesi ve kıvrak Çerkez dansları ile Festivalde büyük ilgi gördü.

Festivali Kayseri’den katılan emekli öğretmen Çerkez dilinde kitaplar yazan emekli öğretmen Aydin Tokmak da kitaplarından vali olmak üzere protokoldekilere takdim etti.

Merzifon Çerkezköy Kültür Derneği’nin düzenlediği festivalde günün geç saatlerine kadar yöresel Çerkez düğünü yapıldı.

Çerkez Festivali düzenleyen dernek başkanı Fatih izci ve yönetim kurulunu buradan tebrik ediyorum.

Program baştan sona çok emek verilerek özenle hazırlanmış tereyağdan kıl çeker gibi hatasız tamamlandı.

Çerkezlerin çevreci olduğunu her zaman ben söylerim.

Program sonunda festivalin yapıldığı alanda dernek yöneticileri dahil katılımcılar çöplerini belediyenin gösterdiği araçlara kadar bizzat kendileri getirip bıraktılar.

Çevreyi kirletmeden kullanırsak gelecek nesillere emaneti eksiksiz teslim etmiş oluruz.