Haymana’nın son yıllarda dillere yapışan söylemi Tarım ve Hayvancılık İhtisas Organize Sanayii. Herkes “Haymana’ya bu tesis olmalı”da hemfikir. Peki kim nasıl yapacak? Bunu konuşan, bu konuda kafa patlatan yok.

Bu mevzuda hangi girişimler yapıldı?... bilmiyorum.

Bununla ilgili ön araştırma veya geniş bir taslak var mı?... haberim yok.

Bunun için bir proje hazırlanıp kapılar çalındı mı?... Muhtemelen hayır.

Ama her kimle konuşsak konu dönüp dolaşıp buna geliyor. Yapılmalı, edilmeli, getirilmeli... falan filan. Herkes işin hikaye boyutunda. “Birileri yapsın, bizde fotoğraf çekilirken en önde yerimizi alırız” beleşçiliğinde.

Küçük bir araştırma yaptım bu konuda. Türkiye’de şimdiye kadar 27 adet bununla ilgili proje yürütülüyor. Ankara bölgesinde ise Çubuk’ta kurulmuş.

Çubuk’ta kurulan devlet, büyükşehir ve çok ortaklı bir oluşum. 7 kişi danaya girer gibi olmuyor iş. Çok ciddi ve çetrefilli bir oluşum kısacası. Öyle bir köy kahvesinde konuşulup ete kemiğe büründürelecek basit birşey hiç değil.

Birçok yer bu konuda girişimde bulunuyor. Ancak geçerli olan elindeki projen. “Bir koyun yoğurdumuz var parmaklarınızı yersiniz” basitliğinde görenler, ancak yoğurtlu avucunu yalar.

İlk önce hiç olmadığımız bir şekilde bir araya gelmemiz lazım. Belediye, kaymakamlık, STÖ’ler, iktidarından muhalefetine tüm siyasilerimiz ve konuyla ilgili kim varsa kafa kafaya verip bir proje üretmek, kimin elinde ne var, hangi imkan ve yaptırım var ortaya koymak. Bir çay içmeye bile aynı masaya oturmayan bu kadar ayrılığa ve ayrışmaya meyilli insanlarımızı bir araya toplamamız gerekiyor.

Sahi biz en son hangi proje için bir araya geldik ve sımsıkı sarıldık? Ben unuttum, siz hatırlıyorsanız bana da hatırlatın.

Bu iş siyaset meydanlarında atıp tutmaktan, seçimlerde vaat vermekten çok öte. Çok ciddi bir yatırım. En önemlisi de siyaseten çekip koparacak kulis çalışmasını elde etmek.

Yani “emmimin oğlunu, dayımın kızını işe alalım” diye bizim çok iyi yaptığımız dandik girişimlerden çok öte. Başta iktidar bunu bakan düzeyinde halletmesi lazım. Yani devletin “Tamam Haymana çok güzel ve mantıklı bir proje hazırlamış. Tüm şartlar uyuyor. Haymana’ya da olması gereken bir yatırım. Haydin yapalım” diyecek.

Bugün tüm egolarımızdan arınıp, yere batasıca siyasi ayrışmamızı bir kenara bırakıp bir araya gelmemiz, adam akıllı bir proje ile adım atmamız ve devletin kapısını çalmamız kaç sene sürer? Ve ondan sonra devletin bunu icraata dökmesi kaç yıl alır? İşin içine hangi ensesi kalın başka yerlerin siyasetçileri girer, hangi bölgenin daha kodaman ağaları ağırlığını koyup bizim elimizden alır?...o da ayrı konu.

Kısacası moda ve lafta kalan bir söylem olmamalı bu Tarım Organize Sanayi işi. Bari bu kez başaralım. Yoksa vatandaş hepimizi kulağımızdan tutup sanayiye verecek. “Okumaz bunlar” diye...