Terörün belinin kırılması, ekonomide görülen iyileşme, enflasyonu düşürme gayreti ile birleşince Türkiye’nin önünde yepyeni bir dönem açıldı...

Bu dönem, 54 yıldır tartıştığımız nükleer santral konusunda amaca ulaşmamızı sağladı.

 2000’E DOĞRU DURUM NMEYDİ?

 

TEAŞ Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı uzun vadeli programda Türkiye’nin toplam enerji tüketim verileri belirlendi. Buna göre, her yıl yüzde 8 oranında bir enerji artışı hesabı yapılarak, ülkemizin iki yıl önce 115 milyar kwh olan enerji tüketim miktarının 2000 yılında 134.3 milyar kwh’ya çıkacağı hesaplandı...

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, 1984’te Başbakan Helmut Kohl’e gönderdiği mektupta, Federal Almanya’yı, Türkiye’de kurulacak nükleer santral konusunda haksız rekabet yaratmakla suçluyordu... Türkiye’nin projesi bu alanda söz sahibi olan devletleri en üst seviyede birbirine düşürmüştü.

 

HİDROELEKTRİK POTANSİYEL

 

Türkiye elektrik enerjisinde su gücünü ilk defa 1950 yılında kullanmaya başladı. Aradan geçen 50 yılda, hidroelektrik potansiyelimizin yüzde 30’unu kullanılır hale getirebildik. Yetkililerin, su gücü bakımından Türkiye’nin Avrupa’da sayılı ülkeler arasında bulunduğunu belirtmesine karşılık, hidroelektrik potansiyelimiz ve su kuvveti teknolojimizde bir değişiklik olmadığı sürece, önemli bir artış veya azalma beklenmiyordu.

Hiçbir kaynağa bağlı olmadan, sürdürülebilir ve temiz enerji üreten rüzgar santrallerinin Türkiye’de de yaygınlaşması bekleniyordu. Bu alanda büyük mesafe aldık...

Rüzgar santralı kurulabileceğimiz 70 ayrı nokta bulunuyordu, kurduk…

 VE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

 Türkiye nükleer enerjiye kavuşmak zorundaydı.

Uzun uğraşlar sonunda projenin Rusya ile yapılmasına karar verildi.

İnşaat, altyapı ve insan kaynağının hazırlanması konusu hızla ilerledi…

Sonuçta, Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) enerji üretiminde kullanılacak ‘taze nükleer yakıt’ getirildi.

Buna göre tesis, "nükleer santral" statüsüne kavuşarak açıldı. Önümüzdeki süreçte enerji üretimi için test aşamasına geçilecek.

 ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞMESİ

 Rusya Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom) "Yap-İşlet-Sahip Ol" modeliyle üstlendiği ve inşası devam eden tesisin açılışına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans aracılığıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Nisan’da Akkuyu Nükleer Santrali açılış törenine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile video konferans yöntemi ile katıldı.

Yayından önce Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü. Verilen mesajlar olumluydu ve Türkiye’nin 54 yıllık nükleer macerasının başarıya ulaştığını gösteriyordu.