“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” veya “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ya da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılan bu ‘gün’, dünyada ses getiren bir eyleme dayanıyor.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” veya “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ya da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılan bu ‘gün’, dünyada ses getiren bir eyleme dayanıyor. 1908 yılında, Amerika’da vahşi kapitalizmin pençesindeki 15 bin çalışan kadın, başlattığı eylemle daha kısa mesai süresi, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etti…

Sonra 1910 yılında toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı, ‘Dünya Kadınlar Günü’ fikrine sahne oldu ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

ATATÜRK’ÜN BÜYÜKLÜĞÜ…

Evet, bu ‘gün’, dünya çapında cinsiyet eşitsizliğine karşı harekete geçilmesi ve kadınların sosyal bilincinin geliştirilmesi amacı ile kadınların sosyal, kültürel ekonomik başarılarının kutlandığı küresel bir gün.

Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk; Türkiye’nin yükünü paylaşan Türk kadınının dünyaya örnek olabilecek şekilde yetişmesi ve toplumsal hayatın içerisinde yerini alabilmesi için, döneminin en çağdaş adımını atarak; Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermiştir.

KADINLARIN DURUMU VAHİM

Peki günümüzde kadınlar ülkemizde ve dünyada hak ettikleri değeri görebiliyorlar mı?  Maalesef ki hayır diyen çoğunluğun içindeyim. Neden mi?

Çünkü kadınlar hâlen; dünyanın dört bir yanında adaletsizliğe, eşitsizliğe ve şiddete maruz kalıyor. Toplumun temel taşı olan kadınların hak ettikleri konuma yükselebilmesi, eşitsizliğin ve kadına uygulanan şiddetin ortadan kaldırılması; ancak kadınların hayatın her alanında güçlü bir şekilde yer alması ile mümkün olur inancındayım.

GÜNÜN ÖNEMİ, ANLAMI…

Açıkçası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü benim için dünyada kadınların da yaşadığını, çektikleri onca acıyla var olmaya çalıştıklarını hatırlatan bir gün. ‘Dünya erkekler günü var mı? Var; ‘19 Kasım Dünya Erkekler Günü’ olarak kutlanıyor ama 8 Mart kadar ilgi görmüyor. Çünkü her gün onların!

***

Mukadder ben; biz kadınların günün birinde 8 Martlara ihtiyaç duymadan; erkeklerle her alanda eşit olmasını tüm kalbiyle dileyen.

Sevgilerimle...