19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden sürecin başlangıcıdır. Tarihin akışını ve Türk Milletinin kaderini değiştiren gündür…

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden sürecin başlangıcıdır. Tarihin akışını ve Türk Milletinin kaderini değiştiren gündür…

***

Mustafa Kemal’in, ‘Atatürk’ olacağı büyük zaferler için Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, Büyük Atatürk’ün talimatıyla Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmış, daha sonra, 1980’lerde çıkarılan bir yasa ile Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır.

Büyük Önder, Milli Mücadele günlerinin sıkıntılı anlarında bile Türk milletini ileri götürecek olanların gençler ve genç fikirler olduğunu öngörebilmiştir.

***

Atatürk’ün gençlere bayram olarak armağan ettiği ‘19 Mayıs’ tarihinin önemini anlayabilmek için; Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihlerinde İstanbul'dan Samsun'a gerçekleştirdiği yolculuğu bilmek gerekir.

Türk milleti Birinci Dünya savaşı sonrası kötüleşen koşullar karşısında kurtuluş çareleri ararken; büyük kumandan Mustafa Kemal ortaya çıkmış ve Samsun’a ayak basarak kurtuluş ateşini yakan lider olmuştur. Dolayısıyla 16-19 Mayıs tarihleri arasında başlayan yolculuk kurtuluş dönemini simgeler.

***

Vatan toprağının düşman işgalinden kurtarılması için atılan en önemli adımın adıdır 19 Mayıs. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek bağımsızlık mücadelesini başlattığı günün adıdır 19 Mayıs. Türk milletinin bağımsızlık umudunun inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın güçlendiği günün adıdır 19 Mayıs.

“Gençler, benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” diyen, Türk milletini bağımsızlık ve demokrasi ile buluşturan Ata’mızın gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

***

Mukadder ben; başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprağı vatan yapmak uğruna canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anan; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için gösterilen gayreti ve yaşanan zorlukları bilen; 19 Mayısları, Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkararak kutlamamız gerektiğine inanan.

Sevgilerimle...