Bir süredir aldı başını gidiyor Beypazarı Maden Suyu ile ilgili konular.

Bir süredir aldı başını gidiyor Beypazarı Maden Suyu ile ilgili konular.

Efendim 15 Nisan’da İsviçre’de Beypazarı Maden Suyu markasının bir ürününün içerisinde yüksek miktarda “bor elementi” tespit edilmiş.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi “Tüketmeyin” demiş!

İsviçre' de Beypazarı Maden Suyu içilmesi yasaklanmış !

Hani Hz. Mevlana’nın bir sözü var !

“  Bir lafa bakarım laf mı diye. Bir de söyleyen adama bakarım adam mı diye?"

Yasaklamayı yapan İsveç’e bakalım ;

Neden yerli ve milli bir ürünümüz olan Beypazarı Maden Suyunu hedef almış?

PKK, Avrupa ve İsveç'i üs olarak kullanmaya devam etmektedir.

İsveç İstihbarat Teşkilatı, İsveç Askeri ve Güvenlik Servisi (MUST) ve İsveç Ulusal Savunma Radyo Kurumunun (FRA) oluşturduğu Terör Tehdidi Değerlendirme Ulusal Merkezi (NCT), 2023-2024 yılları için İsveç'e yönelik terör tehdidini değerlendirerek hazırladıkları raporunda bunu gizlemiyor.

"Avrupa'da düzenli bir para fonuna sahip ve muhtemelen her yıl milyonlarca kron para toplayan PKK, Avrupa'da destekçilerinin ağları aracılığıyla ve siyasi lobicilik yoluyla uluslararası fırsatları da kullanarak siyasete nüfuz etmeye devam edecek. PKK, Türkiye'de terör faaliyetleri için Avrupa ve İsveç'i üs olarak kullanmaya devam edecektir. PKK, İsveç'te olumlu imaj çizmek ve örgüte elaman kazandırmak için de  faaliyetlerine muhtemelen devam ediyor, etmeye devam edecek.

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Ocak ayı içinde  kabul edildi. Ankara, tam 20 aydır, Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine “terör örgütlerinin misafirhanesi” olduğu gerekçesiyle ambargo uyguluyordu. Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından NATO’nun genişlemesine yönelik son büyük engel de kalkmış oldu

Buradan da kalma Türkiye ile bir karın ağrısı var. 

Beypazarı maden suyunun kaynağı Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunmaktadır. En iyi maden suyu markaları arasında yer almaktadır.  Beypazarı maden suyu Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da tanınan bir marka olma özelliğine sahip.

Beypazarı maden suyu 1957 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Cemil Ercan tarafından kurulmuş. İlk olarak 6000 şişe kapasitesine sahipti. İlerleyen yıllarda kapasitesini 60 bin m2’lik kapalı alanda kurulu ve sektörünün en büyüğü olma özelliğiyle 67 yıldır önemli bir yere sahiptir.

Maden suyu ; Vücuttaki mineral ihtiyacının karşılanması ve kalp ve damar hastalıklarının tedavi süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda kan basıncını ve tansiyonu da kontrol altına aldığı bilinmektedir. Kaslardaki kasılmaları önler, mide asidini dengeler, hazımsızlık, kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırdığı biliniyor. Safra kesesi, pankreas fonksiyonlarını ve kemik yapısını güçlendirir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Düşük sodyum içeren maden suları tercih sebebi olmalıdır.

MADEN SUYU ŞİŞESİ NEDEN YEŞİLDİR?

İçerisindeki mineraller güneş ışınlarına maruz kalınca zarar görmektedir. Bu yüzden şişe içerisinde bulunan minerallerin zarar görmesi en aza indirilmiştir.  Yeşil renkte üretim yapılmasının en önemli nedenlerinden biri arasında yer almaktadır. Gazlı içeceklerin uzun ömürlü olması için, şişelerin alt kısımları ise tırtıklı olarak üretilmektedir.

Beypazarı kamuoyu açıklaması yayımladı

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka maden sularında yüksek seviyede bor tespit edildiğini ve markanın maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini açıkladı. Beypazarı’nın konuyla ilgili kamuoyu açıklamasında bor sınırlarının kurumdan kuruma değiştiği söylendi, “Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız” denildi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka maden sularında yüksek seviyede bor tespit edildiğini açıkladı. Dairenin yayımladığı duyuruda ürünün tüketilmesinin sağlık riskine yol açtığı söylendi ve İsviçre’de ürünü dağıtan BAK-SAN GmbH’nin ürünü toplatmaya başladığı belirtildi.

Yayımlanan açıklamada, “Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez” denildi.

Beypazarı Maden Suyu firmasından mevzuat açıklaması

Beypazarı Maden Suyu firması, ürün değerlerinin Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğunu belirterek, durumun Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de mevzuatın farklılığından kaynaklandığını açıkladı.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyu firmasının bazı ürünlerinden alınan numune sonrası "ürünlerde bor miktarının yüksek olduğu" gerekçesiyle teslim edilen ürünler hakkında satış durdurma kararının alınmasını istemişti. Geçtiğimiz günlerde firma tarafından yapılan açıklamada ise sosyal medyada ürün hakkında atılan iddialar yalanlanmıştı. Firma, tartışmalara konu olan iddialar hakkında talep edilen İsviçre kaynaklı analiz sonucunun taraflarına ulaştığını açıkladı.

Firma tarafından analiz kaynaklarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir" ifadelerine yer verildi.