Yerel seçimlerin bitmesiyle belki de yıllarca sürecek nur topu gibi bir tartışmamız oldu. 5 sene sonraki yerel seçime kadar kahvehane ahalisi tepe tepe kullanabilir bunu. Ben birkaç hafta konuşulur sonra unutulur diyordum ama galiba uzun soluklu konuşulacak, sündürülecek, sakız edilecek ama bir türlü sonu gelmeyecek cevval bir polemiğimiz var artık.

Polemiğin adı “Levent Koç olmasaydı Hacı Aysu kazanırdı, Hacı Aysu kenara çekilseydi Levent Koç kazanırdı.”

Atı alan Üsküdar’ı, mazbatayı kapan koltuğa oturdu oturmasına ama “Suçlu sensin seeenn…, hayıırrr seenn” serzenişi belki de hiç bitmeyecek.

Varsın bitmesin. Bize konu, vatandaşa da bu boş vakitlerinde konuşacağı laf lazım.

Peki kim olmasaydı, kim kazanırdı?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Haymana içine köylerinde dahil olmasıyla birçok bloklardan oluşuyor. Haymana Merkez bir blok, Özköyler bir diğeri, Güney Köyleri bir başka blok.

Bu blokların arasına Türk seçmen, Kürt seçmen ve diğerlerini katabiliriz.

Olmadı Kürtlerde Canbek, Şeyhbızın, Rışvan ve diğerleri, Türklerde ise her köy kendi beyliğini ilan etmiş oturuyor.

Bu bloklardaki oyları homojen bir şekilde her adaya dağıtırsak Levent Koç veya Hacı Aysu’nun birisinin çekilmesi halinde bir diğerinin kazanma şansı var mıydı? Elbette vardı. Ama bloklardaki dengesizlik terazinin kefesini de bir tarafa ağır basmaya itiyor.

Turgut öncelikle AKP adayıydı. AKP’nin zaten önemli bir potansiyel oyu var. Milletimizdeki “Lamba” aşkı ile zaten maça önde başlıyor. Bunu 2014 seçimlerinde de gördük. Aysu o zaman AKP adayı olarak kaybetse de ciddi bir oy almıştı. Bu oyların hafife alınmayacak kadarı AKP’ye olan aşktan ileri geliyordu.

Sonra Turgut’un Yenice gibi yaklaşık 2 bin oy aldığı çok önemli bir kalesi var. Bunun yanında Özköylerin de yaklaşık 10 bin oyu var. Özköylerin ağırlık kesimi ya Ankara da, ya da aileden birinin Ankara’da mutlaka bir iş yeri var. İşte o zaman Turgut’un Ankara’daki özgül ağırlığı devreye giriyor. Turgut Ailesinin bu statüsü ile merkez bölgeye yakın adayın Özköylerden oy alması çok çok zor. Seçmen sayımızın yaklaşık 10 bin kişi arttığını ve bu sayının ağırlıkla Ankara’da oturan kişilerin oluşturduğunu hesaba kattığınızda Turgut’un avantajı zaten ortada.

Turgut’un merkezde zayıf olduğunu kendi de dahil herkes biliyordu. Nitekim seçmen de bunu zaten sandığa yansıttı ve en az oyu merkezden aldı. Ama hemen hemen tüm köylerde Turgut ve AKP bir şekilde vardı.

Yani Hacı Aysu veya Levent Koç seçimden çekilseydi bile bana göre Özdemir Turgut bu seçimi yine alırdı. Belki fark bu kadar açık ara olmazdı ama alırdı. Burada en önemli ve kilit nokta Özdemir Turgut. Bugün Aysu ve Koç’un bir anlamda ortak rakibi Turgut değil de bir başkası olsaydı, o zaman birinden birisinin çekilmesi halinde diğerinin kazanma şansı oldukça yüksekti.

Neticede iki adayın birbirini suçlayarak “Senin yüzünden kaybettim” serzenişi benim bakış açıma göre yersiz. Bir filmde “Allah’ın bahşettiği nefesi boşa harcamayalım” diyorlardı ya, bence de bu boş kavgada boşa nefes harcamaktansa artık saadete gelsek diyorum.

HAFTANIN HABERİ: Evine 2 bin liralık sucuk, salam, pastırma ve bilimum erzak alan O.Y(40) ramazanda fakirin ve açın halinden anlamaya çalışacak.

HAFTANIN SÖZÜ: 48 adet yeni cezaevi yapılıyormuş. İnşallah yapan firmaya mahkum garantisi verilmemiştir.

SAYGILARIMLA