Bana göre önemli bir adab-ı muaşeret kuralı olan, nezaketi,saygıyı ve görgüyü simgeleyen gülümsemek üzerine yazmak istedim bu kez…

Öyleki…gün geçtikçe esirger olduk toplum olarak birbirimizden bu değerli eylemi.

Oysaki gülümsemek; Francis Benson’un dediği gibi “yüzümüzdeki gülümseme kalbimizin evde olduğunu bildiren ve ışık yanan bir pencereye benzer”

Yapılan birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre gülümsemek yâda gülmek; acıya olan dayanıklılığı artırıyor. Bağışıklık sistemimizin daha aktif çalışmasını sağlıyor. Moralimizi düzeltiyor, stresten koruyor. Araştırmalar gülümseyen insanların asık suratlı olanlara göre ortalama 10 yıl daha fazla yaşadığını ileri sürüyor. Gülümsemek mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunu yükseltiyor ve ruh halimize iyileşme sağlıyor. Evet, tüm bu bilimsel araştırma sonuçlarından yola çıkacak olursak, gülümsemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımız açısından pek çok olumlu etkisi olduğu şüphesiz…

Bencede gülümsemek güneş gibidir. Hem aydınlatır, hem ısıtır yürekleri. Pozitif ve iyimser bir birey olmanın neredeyse ilk koşulu sayılabilecek gülümsemek hem kendimizi, hem de çevremizdekileri mutlu eder. Gülümsemek pozitif duygulara sahip olmamızı sağlayarak, bizi yaşama bağlar.

Gülümsemeyi bir yaşam tarzı olarak kabul edip, uyguladığımızda, hayatın getirdiği bir çok olumsuz duygudan ve ruh sağlımızı kötü etkileyen hislerden uzaklaşmış oluruz. Çünkü koruyucu bir kalkan görevi üstlenir gülümsememiz.

Sıcacık bir gülümseme iletişim gücümüzü artırır. Çevremizde kurduğumuz iletişim kanallarımızı açar ve kuvvetlendirir. Sosyal hayatımızdaki ilişkilerimizde bizim samimi, sevecen ve empati kurabilen bir birey olmamızı sağlar. Gülümsemek her şeye karşı olumlu yaklaşmamızı ve pozitif olmamızı sağlayarak; kendimize karşı acımızı düzelmemizi de mümkün kılar. Böylece öz güvenimizi ve öz saygımızı yükseltmemize yardımcı olur.

Ruhumuz için en iyi ilaç, olumsuz duygulara karşı kullanabileceğimiz en etkili silahtır.GÜLÜMSEMEK.

Mukadder ben; hepimizin gülümsemeyi seçen ve gülümsetebilen bireyler olduğumuza içtenlikle inanan…

Sevgilerimle