Sevgili okurlarım, hayatın her anında birbirimizle temas halindeyken en ihtiyaç duyduğumuz şey iletişimdir. Duygu ve düşüncelerimizi aktarmanın yoluna iletişim adı verilir. Kişinin temel gereksinimi ve sosyal ilişkilerinin düzenlenmesini sağlar. İletişim kurarken bu beceriye sahip olup olmadığımızı ne yazık ki bilmeden durumumuzu aktarıyoruz. İletişim becerisinin eksik olması sağlıklı iletişim kurmayı engeller.

Peki sağlıksız iletişimin özellikleri neler bunlara birlikte bakalım;
- İyi bir dinleyici olmamak
- Karşı tarafın konuşmaktan hoşlanmadığı ya da istemediği konulardan ısrarla bahsediyor olmak
- Karşı tarafın anlamakta zorlandığı şekilde konuşmak
- Ortak bir dil konuşmamak
- İletişim kurmak için karşı taraftan hamle beklemek
- Karşı tarafın zihnimizi okumasını talep etmek
- Karşı taraf konuşurken onu dinlememek
- Yargılayıcı ve iğneleyici bir dil kullanmak
- Konuşma esnasında başka şeylerle ilgilenmek
- Dinlemek yerine bir an önce konuşmanın fırsatını aramak
İletişim kurarken en önemli şey anlaşılır ve yargısız olmak. Doğru iletişim için doğru zaman ve doğru üslup önemlidir. İletişim kurmak için planlayıcı olmamak ve iletişim esnasında iyi bir dinleyici olarak anlaşılır şekilde konuşmak sağlıklı bir konuşma şeklinin belirleyicisidir.
Bazı önemli isimlerin iletişimle alakalı sözlerini inceleyerek bunun üzerine daha iyi düşünebiliriz. Birlikte bunları inceleyelim:
- "İletişim deniz gibidir. Kişilere göre farklı formüller uygulamak zorundasınız. Bir gün iki metrelik suya dalarsınız, bir gün on beş metreye dek tek nefesle inersiniz." (Ahmet Şerifiz)
- "İnsanlar karşılıklı olarak birbirlerinden ne beklediklerini düpedüz söyleseler, herhalde hayatta karlı ve daha memnun olurlardı." (Goethe)
- "İletişim güçtür, iletişimi etkili kullanabilenler, kendilerinin dünya deneyimlerini ve dünyanın onlar üzerindeki deneyimlerini değiştirebilirler." (Anthony Robbins)
- “Etkili iletişim iki yönlü bir süreçtir, bir verici ile bir alıcı arasındaki düşünce alışverişidir. Her bir tarafın bu sürece katılımı geçmiş deneyler, değerler, ihtiyaçlar ve duygulardan çıkan kişisel algılamalara dayanır." (Bingaman)
Sağlıklı iletişim kişinin kendini rahatlatarak karşısındakine keyif verme halidir. Umuyorum ki bundan sonrası iletişimin ve iletişim sürecinin farkında olduğunuz sosyal etkileşim hali olur.
Bir sonraki konumuz olan “Maskeli depresyon” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.
Instagram:psk.silabakac  
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/Ankara