Sevgili okurlarım, uzun ve yorucu bir günün ardından yatağa yattığınızda belki bazılarınız bazen ya da belki her zaman, o günün değerlendirmesini yaparsınız. Tam da uyumadan önce işiniz, aileniz, problemleriniz, ilişkileriniz ve daha pek çok bireysel konu hakkında düşünmeye başlarsınız. Düşündükçe aslında o kendinizle olan içsel konuşmayı da başlatırsınız. Bu sefer bu bir döngü haline gelmeye başlar ve duygular devreye girer. Kaygılanmanızı fark edip onu kontrol etmeye çalışırken bir yandan da hiç uyuyamazsam korkusu içinizi kaplar. işte gece anksiyetesi dediğimiz şey az önce tanımladığım, geceleri ortaya çıkan uyuyamamakla ilgili kaygı ve korku durumudur. Yaşadığınız kaygı ve korku durumu birbiriyle ilişkili halde gider. Kaygının sebebine baktığımızda ise aslında onun uykusuzluktan kaynaklandığını görürüz yani daha fazla kaygı beraberinde daha fazla uykusuzluk getirir.
Peki gece anksiyetesiyle baş edebilmek için neler yapabiliriz?
- Yatağa girerken yanınıza aromalı kokular alabilir ya da aromaterapi yağları kullanabilirsiniz
- Uyumadan önce sizi strese sokacak durumlardan mümkün olabildiğince uzak durmaya çalışabilirsiniz
- Kendinizi uyku öncesinde yormamaya örneğin; ağır spor yapmak, aşırı yemek yemek gibi, durumlardan uzak tutabilirsiniz
- Uykuya geçmeden önce ılık bir duş alıp nefes egzersizleri ya da meditasyon ile uykuya geçişinizi sağlayabilirsiniz
- Gün içerisinde neler yaptığınızı gözlemlemek için uyumadan önceki vakti değil kendinize daha uygun uyumadan en az 2-3 saatlik bir zaman dilimini seçebilirsiniz
- Yaşamınızın günlük rutininde eğer varsa kahve, çay gibi kafein tüketim miktarını gözden geçirerek bunu minimum seviyeye indirebilirsiniz
- Uyuduğunuz odanın ses ve ışık ayarlarını düzenleyebilirsiniz
  Gece anksiyetesi çoğu zaman insanları yoran ve hayatının işlevselliğini azaltan bir durum haline gelmektedir. Yukarıda bahsettiğim yolları denemek daha rahat ve huzur dolu bir uyku uyumanıza böylelikle kolay bir gece geçirmenize yardımcı olacaktır. Ancak hala gece kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğinizi bilemiyorsanız muhakkak bir uzmandan destek almalısınız.
  Bir sonraki konumuz olan “Çocuklarda hayvan korkusu nasıl yenilir?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik   Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.