Sevgili okurlarım, fiziksel şiddet akla gelen ilk şiddet türü olsa da psikolojik şiddet sözlü ya da sözsüz uygulanan bir şiddet biçimidir. Genellikle iletişim esnasında özellikle de ikili ilişkiler arasında gerçekleşirken kişinin amacı üstünlük sağlamak ve karşı taraf üstünde baskınlık kurarak ona zarar vermeye çalışmaktır. Kişiyi aşağılamak, küçümsemek, umursamamazlık, tehdit etmek, yalan söylemek, eleştirmek, kişinin duygularını görmezden gelmek psikolojik şiddet türlerindendir. Psikolojik şiddete maruz kalan insanlar genellikle maruz kaldığı şiddetin farkında değildir.

Peki psikolojik şiddete maruz kalan insanlarda görülen belirtiler nedir gelin birlikte bunları inceleyelim:

-Korku - Özgüven eksikliği - Yalnızlık hissi- Gerginlik - Mutsuzluk - Huzursuzluk - Endişe ve kaygı - Yorgunluk - Aşırı yeme ya da iştahsızlık - Sosyal ilişkilerinde bozulmalar - İş yaşamında sorunlar - Aile yaşamında oluşan problemler - Benlik saygısında azalma - Uzun süren maruz bırakılmalarda depresyon, travma, anksiyete gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Psikolojik şiddetin belirtileri de birbirinden farklılık gösterir. Bu belirtilere baktığımızda ise şunları görüyoruz:
-Yalnızlaştırma: Kişi psikolojik şiddet uyguladığı kişinin yakın çevresinden uzak kalması için uğraş gösterir. Kişinin buradaki amacı mağduru kendisine bağımlı hale getirmektir.

- Stashing(Saklamak): İlişkide kişi karşı tarafı saklamak ister onunla toplum içinde çıkmaktan kaçınır.
- Gaslighting(Akıl bulandırma): Kişi mağdurun sürekli olarak kendini sorgulamasını sağlatır, mağdur böylece kendinden emin olamaz ve paranoyakça düşüncelere girdiğine inanır. Mağdur yine belli bir süre sonra psikolojik şiddet uygulayan kişiye bağımlı hale gelir.
-Ghosting(Yok olmak): Kişi hiçbir sorun yokken aniden ortadan kaybolur. Mağdur ona ulaşamaz ve kendini boşlukta hissedebilir.
-Breadcrumbing(Yemleme): Kişi mağdurla güzel vakit geçirirken bir süre sonra aniden ilişkiyi keser. Daha sonra tekrar iletişime geçer ve hiçbir şey yokmuş gibi davranır.

-Zombieing(Aniden ortaya çıkma): Ortadan kaybolan kişi aniden tekrar mağdurun hayatına girer ve onun hayatını alt üst eder.
- Aşırı kıskançlık: Aşırı dozda olan kıskançlık mağdura kendisini kötü hissettirir. Sürekli takip edilir, sorgulanır ve sosyal ilişkilerinde bozulma meydana gelir.
Bahsedilen birkaç psikolojik şiddet türleri bunlarken çok daha farklı şekilde iki kişi arasında yaşanan ilişkilere özel şiddet biçimlerine rastlamak da mümkündür.

Peki böylesine en az fiziksel şiddet kadar zor psikolojik şiddetle nasıl başa çıkabiliriz?

- Kişi hayır demeyi öğrenmeli
- Sınırlarını belirlemeli ve onun ihlal edilmesine engel olmalı
- Yaşadığı durumun farkına varmalı ve bunu psikolojik şiddet olarak değerlendirmeli
- Psikolojik şiddete kim tarafından uğruyorsa ona bu yaptığının ne olduğunu anlatmalı ve çözüm yolları bulmalı
- Kişi sorunu açığa çıkarmasına rağmen herhangi bir düzelme görülmüyorsa o kişiyle iletişimi kesmeli
- Kişi öz saygısını geliştirmenin yollarını aramalı Tüm bu müdahale yöntemlerine rağmen mağdur hala şiddete maruz kalıyorsa muhakkak bir uzmandan destek almalı. Unutmayalım ki fiziksel şiddet bedeninizde, psikolojik şiddet ruhunuzda büyük yaralar açar.

Bir sonraki konumuz olan “Psikolojik iyi oluş nedir?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac