Sevgili okurlarım, bazı insanlar için ilişki kurmak ya da evlilik bir korku durumu haline gelebiliyor. Gametofobi evlilik, bağlılık korkusunu anlamına gelir. Çocuklukta, ergenlikte ya da yetişkinlikte yaşanan sancılı ayrılık durumu, terk edilme ve boşanma gibi durumlar buna neden olabilir. Bu esnada bazı belirtiler görülür.

Bunlar:
-Yakın ilişki kurmaktan kaçınmak
-Uzun ve kalıcı ilişkiler kuramamak
-Bir çift gördüğünde kaygılı hissetmek
-İnsanlardan uzak durmak
-İlişki içerisindeyken aniden sebepsiz yere bitirmek
-Bir ilişkideyken yoğun kaygı hissetmek
-İlişkinin biteceği ile alakalı duyulan korku hali
Bu ve buna benzer belirtiler kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Fiziksel ve duygusal yakınlık halinde ise kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkar.
Bunlara bakacak olursak:
-Titreme
-Baş dönmesi
-Mide bulantısı
-Nefes almakta zorlanma
- Aşırı terleme
-Mide rahatsızlıkları
-Evli çift gördüğünde gelen kaygılı hissetme hali
-Düğünlere gitmekten kaçınma
-İlişki ve evlilikten bahsederken endişe duyma
Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterirken aynı zamanda şiddeti açısından da tamamen kişiye özgüdür. Evlilik fobisine neden olan durumlara baktığımızda kişinin geçmiş deneyimlerinin olumsuz olduğunu, ebeveynleri arasındaki ilişkilerde yoğun olarak anlaşmazlıkların yaşandığını, kültürel ve dini baskılar olduğunu, bireyin yakın ilişki kurmaktan çekindiğini çünkü endişe duyduğunu görüyoruz. Bunun tedavisi yok mu derseniz eğer elbette ki var. Uygun bir terapi yöntemiyle ve verilen ödevlerle düzelmeler olmaktadır.
Bu durumla başa çıkmak için birkaç yöntemden bahsedecek olursak;
-Kişinin yaşadığı olumsuz duyguları kabullenmesi ve bunu reddetmekten kaçınmaması
-Yaşadığı duyguları kabul ettikten sonra evlilikten korktuğu düşüncesiyle barışık hale gelmesi
-Bireyin ne istediğinden tam olarak emin olması
- Yaşadığı kaygı anında ne yaptığını kısaca kendisini gözlemlemesi
-Kendini daha iyi tanımlayabilmek için günlük tutması
-Tetikleyicilerini fark etmeye çalışmasıgibi yöntemlerle kendisini bu konuda törpülemeye çalışmalıdır. Bunun dışında psikoterapi, ilaç, maruz bırakma etkisi gibi yöntemlerle bireylerin tedavi planına uyması halinde olumlu sonuçlar alınması mümkündür.
Bir sonraki konumuz olan “Ergen gençlerle iletişim kurmanın yolları” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.
Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.