Bir zamanlar adı sadece Mangal Dağı olarak bilinirdi. Sıradan, yüksek, üzerinde telefon vericileri olan, koyunların, çobanların otlak olarak kullandıkları sıradan bir dağ işte.
  Bundan birkaç yıl önce aslında sıradan olmadığının farkına vardık. Halbuki o sıradanlığını bundan yaklaşık yüz yıl önce üzerinden atmıştı atmasına ama biz pek farkında değildik.
  Ne zaman Türkiye Cumhuriyetinin Son Kale’si Haymana tarihte bir kez daha “Biz buradayız. Biz olmazsak bugün bir devlet belki olmazdı” haykırışı yeniden duyuldu, o zaman Mangal Dağı da sıradan bir dağlıktan kurtuluverdi.
  Meşaleli yürüyüş için bir kez daha Mangal Dağı’nda yerimizi aldık. Başta siyasetçiler, bürokratlar vatandaşlar falan.. toplandık.
  Kürsüde siyasiler, tarihçiler bir kez daha Kurtuluş Savaşı’ndan, Son Kale Haymana’dan ve elbette bu işin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ten bol bol bahsetti.
  İyi de, hoşta bu muhteşem insanın oralarda bir yerlerde büyük bir posterini asmak kimsenin akılan gelmedi mi? Selim Hoca “Sarı saçlı mavi gözlü Kurt; Atatürk” dedikçe benim gözlerim hep, küçükte olsa bir resim aradı durdu. Bu noksanlığın önümüzdeki yıl giderileceğini umuyorum. Unutmayın, denetleyeceğim.
  Gelelim bir başka mevzuya. Mangal Dağında yaşanan devasa savaşın akabinde bir ülke kurulmuş; Türkiye Cumhuriyeti. Peki Türkiye Büyük Millet Meclisinde arz-ı endam eyleyen bu vatanın, vatandaşın vekillerinden neden sadece birkaç tanesi oradaydı?
  Mesela gözler “Varyaa… çok fena Atatürkçüyüz aga” diye yere göğe koyamayan CHP milletvekillerini aradı durdu. Ya da hem Türk hem de Atatürk Milliyetçiliğinin büyük savunucusu olduğu iddiasındaki İYİ Parti vekilleri neredeydi? Ben gözümden mi kaçırdım, yoksa gerçekten yoklar mıydı?
   Peki ya diğer partilerin vekilleri, onlar neden yoktular? Onlar Kurtuluş Savaşı ile pek bir ilgileri mi yoktu, yoksa çok daha mühim işleri mi vardı? Seçim zamanı günde birkaç defa geldikleri, sarılıp öptükleri Haymana’ya bu sefer “Amannn nasılsa seçim bitti. Ne gerek var taa oralara gitmeye” diye mi düşündüler acaba?  Gelecek, Deva, Refah, Saadet Partisi milletvekilleri… çok daha önemli ne gibi işleriniz vardı da tenezzül etmediniz?
  Seçim öncesi mangalda kül bırakmayanlar, iş seçim sonrası Mangal Dağına gitmek olunca hangi ipe un serdiniz de toplaması zor oldu? Son Kale Haymana ve Sakarya Meydan Muharebeleri siyaset üstü bir olay değil mi sizce?  Ondan sonra “Biz niye Haymana’dan oy alamıyoruz?” dersiniz. Bu kafayla da zor alırsınız.
  Bakın ağalar, paşalar, efendiler ve de sayın vekiller; konu Atatürk ve Kurtuluş Savaşı olunca başkasını bilmem ama benim kırmızı, hem de kıpkırmızı çizgimdir. Çünkü buranın her karışı bundan yüz yıl önce vatan için kendini feda edenlerce kırmızı kanlarla sulandı. Yok öyle işin içine siyasi anlamlar katmak.
  Seçim bitti, gitti. Koalisyon falan geride kaldı. Sizler ceylan derisi koltuklarınıza kavuştunuz ama, bir zamanlar günlerce buradaki insanlar savaşta gözünü dahi kırpmadı. Siz meclis lokantasında ucuz kuzu budu dişlerken, onlar atların pisliğinden arpa topladı yedi. Sizlerin “Aslında gelecektik ama….” İle başlayan hiçbir bahanenizi ben yemem. Cumhuriyet’e, Atatürk’e olan sevginizin, bakışınızın kaç okka tarttığını ben öyle ölçerim.
  Bunu da bir kenara yazıyorum ve önümüzdeki yılı iple çekiyorum. Siz de ajandanızın bir kenarına yazın bence. Yoksa “Seçim vakti geldi hadi Haymana’ya gidelim” diyecekseniz ve oy umacaksanız, unutun gitsin. Bugünlerde bizleri unutanı, biz de unutmayız….