Haymana Gazetesi 26.12.1986 tarihinde yayın hayatına başladı. Yani 35 yılını tamamladı. Bu yazımda kuruluş hikayesini anlatmak istiyorum.

Ben ağabeyim Fikret Yalçınkaya’nın teşviki ile 1983 yılında Haymana’da Mali Müşavirlik şubesi açmıştım. Cuma sabahtan gelip cumartesi ya da Pazar Ankara’ya dönüyordum. Ticaret Lisesi’nde muhasebe v.b. dersleri öğretmenliği yapmıştım. Edirne’de ilk büromu açmıştım ve tecrübeliydim. Ağabeyimin ve dostlarının sayesinde müşteri potansiyelim oluşmuştu. 1.1.1985 yılında yürürlüğe giren KDV yasası mesleğimize olan gereksinimi arttırdı. 2.2.1985 de yayımlanan yönetmelikte fatura vb evrakların Maliye Bakanlığı denetiminde izin verilen matbaalarda basılacağını duyurulmuştu. İlçemizde bir matbaa ihtiyacını doğurdu. Ben ağabeyime tanıdık bir emekli öğretmenin bu matbaa faaliyetini yapmasını önerdim. Hatta yerel bir gazete de çıkarabilirdi.

Sonra Halil Koç hocamla buluştuk. Prensip olarak matbaa işine evet dedi. 2 oğlumda yardımcı olur ve vatandaş bir düğün davetiyesi için Gölbaşına gitmekten kurtulur dedi. “Hocam ayrıca bir yerel gazete çıkarırsın” deyince gözleri parlamıştı. Matbaa için arayışlarımız başladı. Ersen Koç ile birlikte Demirtepe’de kollu basit bir makina bulduk. Ve kısa sürede Haymana’mız matbaasına kavuştu. Haymanalıların basım ihtiyaçları karşılandı, Ankara’ya ve çevre ilçelere gitmekten kurtuldu. Hocam Halil Koç “yeni yıl gelmeden gazetemizi de çıkaralım” demişti. İsim olarak Haymana Çaldağ Gazetesi adını önerdi. Ben; “Abi bugün Haymana da çıkacak ilk gazete, uygun bulursanız sadece HAYMANA GAZETESİ olsun, Çaldağ ekini başka arkadaşlarımız kullansın” dedim. Sağ olsun Hocam tamam dedi. Sonuç olarak Halil Koç önderliğinde Erdoğan Koç sorumlu Müdür, Ersen Koç Genel Yayın Yönetmenliğinde 26.12.1986 Tarihinde ilk baskısını yaptı. (Halil hocama ve Erdoğan kardeşime Rahmet diliyorum.)

Haymana’da kesintisiz yayımlanmasında gazete ve matbaada çalışan Hüseyin Yıldırım (ve yakınlarının) gazeteyi devir almasının bu sürecin 35 yıldır devam etmesinde önemli yeri olmuştur. Ayrıca yazılarıyla katkı veren sayısız aydın hemşerilerimize de teşekkür etmeliyiz. Son olarak emeklerini esirgemeyen muhabirlik yanında başyazarlığı üstlenen Yavuz Çiftçi’ye ve gazetesine sahip çıkan Haymana’lılara sonsuz teşekkürlerimizi sunmalıyız. Nice yıllara diyelim. Tüm Hemşerilerimizin Yeni Yılını Kutluyorum. Sevgi ve Saygılarımla.

DÜZELTME DUYURUSU

Geçen Haftalarda Gazetemizde SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ MEYDAN MUHAREBESİ NASIL KUTLANDI /NASIL KUTLANMAMALI yazım yayınlanmıştı. Özetle bu önemli Kurtuluş Savaşı bu günkü Haymana ve Polatlı topraklarında yapıldı. Kutlamada her iki ilçede önemine uygun kutlandı. Ancak gelecek yıldan itibaren birlikte ve çok daha güçlü katılımlarla kutlanmalı demiştim. Bu konuda olumlu tepkiler aldım. Gölbaşı’nın Sesi Gazetesinden haklı bir eleştiri geldi. Bu günkü Gölbaşı Köylerinden savaşı kazanmamızda çok ciddi lojistik destek olmuştu. Önceki yazılarımda bende örnekler vermiştim. Bu nedenle yazımı düzelttim. 3 komşu ilçe 101.yıl dönümünden itibaren bu haklı savaşa birlikte sahip çıkmalı ve birlikte organize ederek kutlamalı. Bu düzeltmeyi yaptığım yazı Gölbaşı’nın Sesi ve Polatlı İstiklal gazetelerinde ve Aydınlık’ta yayımlandı.

Hepsine açık teşekkürlerimi duyuruyorum.