İlçelerde önceden rastlanılan konut yapı kooperatifleri yok gibidir. Bunların yerini kısa adı ile TOKİ KONUTLARI yer almıştır. Çok az dış ilçelerde kira öder gibi taksitle konut sahibi olunmuştur. Ancak çoğunlukla ödenen taksitler kiraları çok aşmaktadır. Dileğimiz kira öder gibi sosyal konutların üretilmesidir. İşyeri edinme kooperatiflerine devlet katkısı arttırılmalıdır. Ayrıca küçük ilçelerde yaşlı nüfusun oturması şartıyla bahçeli küçük evler kooperatifler ya da TOKİ eliyle üretilmelidir. Bu nüfusun ilçelere taşınması ile nüfusun artmasına katkı olacaktır. Onları ziyarette olacaktır. Bu konuda kamu ucuz arsa temin etmeli ve kredilerle desteklenmelidir.

Tüketim Kooperatifi; ortaklarının her türlü gereksinimlerini uygun koşullarla elde etmelerini sağlamak için kurulan, kâr amacı gütmeyen kurumdur. Kooperatif, kârı ortaklara yaptıkları alışveriş oranında (risturn) iade edilir.

Tüketim kooperatifi; İlçemizde çok sayıda bakkal, manav kasap vb benzeri var. Bu esnafımız açılmakta olan Hiper-Süper marketlerin baskısı altında rekabette zorlanıyor. Tek çözümleri var. Birleşip tüketim kooperatifi kurmak. Satacakları her malı pazarlık gücü ile toptan ucuza almak ve taşıma maliyetini azaltmak. Bu şekilde ilçelerimizde ucuz satarak hizmet etmek ve ayakta kalmak mümkün olacaktır. İlçeler birleşip birlik kurarak amaçlarına daha kolay ulaşabilirler.

Üreticiler (Üretim Kooperatifleri) için tanım; Üreticilerin, aracıları aradan çıkararak, ürünlerini daha iyi koşullarla üretmek ve pazarlamak için kurdukları ortaklıklardır.

Üretim kooperatifi; Bu tür biraz daha karmaşık. Yani 6-7’den fazla üretici grubu kooperatif kurabilir. Bunlarda kooperatif birliği oluşturabilir.

Bunların avantajları nedir? Öncelikle üreticinin ürettiği ürünü değer fiyatta ve ucuz satış maliyeti ile pazarlamaktır. Bunun yanında üretim girdileri; tohum, fidan, civciv, damızlık alımında avantaj sağlanır. Toplu-Toptan alım her zaman maliyeti azaltacaktır. Ayrıca bakım onarım ve diğer üretim masraflarında ortaklık ciddi anlamda tasarrufludur. Kooperatifler sayesinde aracılar ortadan kalkacaktır. Haymana’da yer alan Tiftik Yapağı Tarım Satış Kooperatifi önemli bir örnekti. Ancak üretim ve verim düşüklüğü gerekçesi ile Polatlı kooperatifi ile birleştirilmiştir. Siyasi gerekçesi olmamak kaydı ile bu birleşmelere karşı çıkmıyoruz. Ayrıca ilçelerde hatta grup köylerde Tarım Kredi Koopetatifleri çiftçilerimize, Esnaf Kefalet Kooperatifleri de esnaflarımıza yardımcı olmaktadır.

Devlet siyasi endişe dışında bu tür kooperatiflere eşit davranmalıdır. Ayrıca son yıllarda yaygın olarak kadın üretim ve pazarlama kooperatifleri öne çıkmıştır. Ve devletçe ciddi desteklenmesi sevindiricidir. Bu örnekler kamu desteği işlevi ve sayısı arttırılmalıdır. İlçelemizde yeni dönemde çeşitli üretici kooperatifleri kurmak ekonomimizi güçlendirecektir. Ayrıca üst birlik kurarak gücünü işlevini arttıracaktır.