Bayramın 3. Günü Polatlı Duatepe Anıtı 2 arkadaşımla ziyarete gittik. Öncelikle belirteyim çevresine çok hakim bu anlamda büyüleyici bir tepeydi. Ayrıca yapılan anıtlar da öyleydi. Tepe de şehit 81 kişinin isimleri iki ayrı panoda büyük harflerle yazılmıştı. Sakarya Meydan Muharebesi üç önemli komutanın heykeli vardı. Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü Heykelleri dimdik olmanın sembolü olarak yer almıştı. Bazı tesislerin mesela tören için yapılan tribünlerin gereksizliği eleştirisini de okudum. Duatepe’de 1999 yılında çalışmalar başlamış, 20 bin ağaç dikilmiş ve 12 Eylül 2000’de anıt açılmıştır. 2015 de ilan edilen Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’nın önemli bir anıtı olmuştur. Anıtın ve heykellerin yaratıcısı Devlet Sanatçısı Heykeltraş Metin Yurdanur’dur. Anıtta Ayrıca Savaşı basına aktaran Halide Edip Adıvar’ın heykeli olması anlamlıdır. Halide Edip’in Kaldığı köy Sakarya adını almış ve kaldığı ev müze olarak restore edilmiştir. Ankara’dan gelen ziyaretçilerin önce Atatürk’ün ve komutanların kullandığı Alagöz Karargah Müzesine, Duatepe’ye ve Sakarya köyüne uğramaları ve sonrasında Sakarya Meydan Muharebesinin geçtiği Haymana’daki savaş alanlarını gezmeleri doğru olur. Bu alanlar başka bir yazıma konu olacaktır. Oradan Çalış Atatürk Evini gezdikten sonra, lojistik destek veren şimdiki Gölbaşı ilçesinin köyleri Halaçlı, Çayırlı ve diğer köylere uğranmalıdır.

HAYMANA’DA SÜMERBANK

Bir ulusu giydirdi SÜMERBANK. Haymana’da çocukluğumuzun – gençliğimizin önemli bir kuruluşuydu. Nazilli Patiska fabrikası ve Beykoz Ayakkabı Fabrikası v.b. ürünleri satılırdı. Bizim iç Örneğin çamaşır pijama gömlek patiska mendil çorap ayakkabıydı. Önceki dönem belediye binasının alt katında büyükçe mağazaydı. Her eylül ayında babamızla oradaydık. Önlükte satılırdı. Bizim köylümüz akrabamız, annemin teyze oğlu Mehmet Çetin çalışırdı. Çocukları İbrahim Çetin, Mustafa, Yaşar, Arif, Songül (Akalın) ilçemizin tanınmış simalarıdır. Tabi o dönemin koşullarında bir ulusu giydirdi Sümerbank. Nazilli patiska fabrikasını anarak bir arkadaşımız; Milletin donu yoktu diyerek fabrikayı yüceltirdi. Ülkemiz artık dev bir tekstil ülkesi. Ayakkabıda öyle. Ama geçmişin şartlarında hayatımızda önemli yeri olan Haymana Sümerbank’ı andım. Bu gün için üretim devrimi açısından kamu düzenleyici olmalı. Devlet özel sektörün üretmediği ara malları üretmeli. Buda özel sektörün yanaşmadığı coğrafyada olmalı. Örneğin Haymana’da neden olmasın.

KURAKLIK ve SEL BASKINLARI

Özellikle Güneydoğu Anadolu ve de İç Anadolu Bölgemiz son yıllarda kuraklık yaşamaktadır. Gelecek Yıllarda bu bölgelerde daha can yakıcı kuraklık yaşayacağız. Diğer bölgelerde yoğun yağışlar olmakta sel baskınları yaşanmaktadır. Bu baskınlarda maalesef can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Yağışların getirdiği suların yerüstü ve yeraltına depolanmalıdır. Sonra depolanan suyun kurak bölgelere aktarılması güneş enerjisi v.b. yardımı ile teknik olarak mümkündür. Kamudan bunu beklemek hakkımız.