Gerek, 2009-2012 yıllara arasında birlikte Ak Parti Ankara İl teşkilatında görev yaptığımız, gerekse Ankara Çorumlu Dernekler Federasyonunda on yıldır çalıştığımız dostum Hayri Çağır önemli bir çalışmaya imza attı.

Başkentte yaşamak bir başka konu Ankaralı olmak da bir başka mevzu. Bu şehirde ülkeyi yöneten bir Başkent Ankara var, bu bir gerçek. Ancak bir gerçek de Başkentin Vilayet Ankara olması.

Bunu zaman zaman gündeme getiriyoruz.

Bazen, Başkent Ankara’nın içinde Vilayet Ankara kaybolup gidiyor. Ankara’da yaşayanların büyük bölümü Anadolu illerinden gelen insanlardan ikinci veya üçüncü kuşaktan oluşuyor. Varsa bir sorun hep birlikte yaşıyoruz, varsa bir sevinç hep birlikte gülüyor seviniyoruz.

Artık bu kesim kendini Ankaralı hissediyor. Bu durum da Vilayet Ankara’nın Başkent Ankara içinde kaybolmasının en belirsin sıkıntıların medya kuruluşları olarak bizler çekiyoruz. Ankara İl Emniyet Müdürünün adını  kaç Ankaralı bilir ? İl Sağlık müdürü kimdir ?  İl Milli Eğitim Müdürünü tanır mısınız? Bu soruların cevabı “Hayır” dır.

Ancak Çorum İl Milli Eğitim Müdürünü Çorumda yaşayanların büyük bölümü bilir. Çankırı Sağlık İl Müdürünü de Çankırı’dakiler tanır, Tokat Sağlık İl Müdürünü de Tokatta yaşayanlar bilir.

Durum böyle olunca Başkentin gölgesinde kalan Vilayet Ankara’nın sorunları da burada yaşayanları daha çok ilgilendiriyor. Bu nedenle uzun uğraşlar sonucu bu Çalıştayı hazırlayan dostum Hayri Çağır’a çok teşekkür ederim.

Sonuç bildirgesinde çalıştayın önemli hizmetlere vesile olacağını iyi biliyorum.

Başkent Ankara Meclisi’nin organize ettiği; Ankara Kent Konseyi, Çorum Dernekler Federasyonu ve Ankara Bilim Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Hazırlık Çalıştayı” geçen hafta sonu  Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Mesleğimiz gereği bazı doğruları konuşunca bazı dostları bilmeyerek de olsa incitilebiliyoruz. O dostlarımızda  ne hikmetse önümüze engeller koyuyorlar, kurum veya kuruluşları ile aramıza mesafe giriyor. Bu nedenle çalışta dan ev sahibinden davet alamadım için  katılmadım.

 Ama dedim ya biz her zamanda her zeminde  doğruları yazmaya devam edeceğiz.

Kayıt ve kokteylin ardından başlayan çalıştayda, selamlama ve açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte Başkent Ankara Meclisi Başkan Vekili ve Çorum Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hayri Çağır, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Başkent Ankara Meclisi Başkanı ve 25, 26, 27. Dönem Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ile 26. ve 28. Dönem Milletvekili Murat Alparslan kürsüye geldi.

Konuşmacılar Ankara ile ilgili görüşlerini açıklarken Nevzat Ceylan, geniş bir değerlendirme yaparak Ankara’nın dünü ve bugününe ilişkin görüşlerini paylaştı. Konuşmalarda öne çıkan husus yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve geleceğin Ankara’sını inşa bakımından çok değerliydi.

Ak Parti 26. ve 28. Dönem Milletvekili Murat Alparslan  Murat Alpaslan da konuşmasında Başkentte yaşamanın önemine değindi. Gerek birey olarak gerekse siyasetçi olarak yaşanan sorunların çözümü için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici’nin yaptığı “Geleceğin Ankara’sını Düşünmek” konulu panele geçildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç, Ankara Hacı bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna, Anadolu Ajansı Haber Akademisi Müdürü Dr. Alptekin Cihangir İşbilir ve Keçiören eski Belediye Başkanı Mustafa Ak panelist olarak değerlendirmelerde bulundu.

Paneli takiben, ATO Duatepe Salonu’nda oluşturulan konulu grupların çalış tayına geçildi. “Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Hazırlık Çalıştayı” çerçevesinde hazırlanan sorulara cevap aranırken, orijinal görüş ve öneriler de kayıt altına alındı. Burada dile getirilen görüş, değerlendirme ve öneriler kamuoyu ile paylaşılacak. Uygulanması mümkün olanlar ilgililere iletilecek.

“Başkent Ankara Meclisi koordinasyonunda, Başkan Vekilimiz ve Çorum Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hayri Çağır'ın Düzenleme Kurulu Başkanı olarak yürüttüğü Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı çok başarılı bir şekilde tamamlandı. Bu organizasyonumuza destekleri ve katılımları için ATO ve Ankara Kent Konseyi Başkanına, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörüne, Ankara Milletvekili Murat Alpaslan a, panelistlerimize, fikirleriyle katkı sunalara, misafirlerimize, Üyelerimize, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.”