Yazar: Yaşar Kemal

IRMAK İLAYDA TOPRAK

NURİ BEKTAŞ ANADOLU LİSESİ

9. SINIF ÖĞRENCİSİ

KİTAP ADI: ÜÇ ANADOLU EFSANESİ

YAZAR: YAŞAR KEMAL

Anadolu’nun tam ortasından kopup gelen birbirinden farklı efsaneleri anlatıyor “Üç Anadolu Efsanesi”.

Yaşar Kemal gibi usta bir yazarın elinden çıkmış, köy insanının başından geçen değişik olayları konu edinen kıymetli bir eser. Okurken insanı kendi dünyasına götüren, hayaller kurduran, etkisi bir süre geçmeyen çok özel bir kitap. Üç efsanenin üçünü de farklı boyutlarıyla kaleme alan Yaşar Kemal, bu konudaki ustalığını gözler önüne sermiş. İçinde olağanüstülükleri barındırsa da hayatın gerçeklerini es geçemiyor bu yapıt. Bu yönüyle çok uçuk efsanelerden ziyade daha gerçekçi olayları, halkın yaşantısından gelen hikâyeleri açıkça anlatıyor. Mesela Köroğlu’nda Bolu Beyi’nin acımasızlığı sonucu kör olan bir at yetiştiricisinin oğlunun hikâyesi anlatılırken, diğer efsanelerde Karacaoğlan’ın sevdası ve başından geçenler, Halil’in aşk ve geyik avcılığı tutkusu arasında kalması gibi olaylar işleniyor. İlk başta sıradanmış gibi görünen bu efsanelerin kitaptaki yeri gerçekten de çok başka. Efsanelerdeki her cümle olayları daha heyecanlı kılan, okuyucuya da merak uyandıran nitelikte. Her bir satırın ayrı bir anlamı ve bu satırlarda göz gezdirmenin ayrı bir hazzı var bana göre. Bütün özgünlüğü, yalınlığı bu orijinal eseri diğer kitaplardan ayıran en önemli özellikleri.

Bu kitabı okumak adeta Anadolu’nun topraklarında tarifsiz bir geziye çıkmak gibi. Kelimelerin yerli yerinde ve doğru kullanımı, karakterlerin yeterince detaylı ve hikâyelerle özdeşleştirilerek anlatılması, olayın okuyucuya etkili bir şekilde geçirilmesi gibi unsurlar kitabın anlatımını fazlasıyla güçlü kılmış.

Kısacası Yaşar Kemal bu önemli edebi kitabında hem okuyucuya kültürümüzden efsaneler sunuyor hem de bu efsanelerin her birinde bizlere bir ders veriyor. İnsanın iç dünyasına farklı mesajlarla seslenen, öğütlerini okuyandan esirgemeyen Üç Anadolu Efsanesi’ni herkesin okumasını tavsiye ediyorum.