Gazete, TV, aktüel dergi ve haber portallarındaki sağlık haberciliği; birey sağlığına yönelik “müjdeli” haberlerin, “şok buluşlar”ın ötesine geçebilmiş değil.

Ülkemizde sağlık alanındaki yayınların her birinin içeriği farklılık gösteriyor. Ancak şunu belirtmek gerekiyor ki bilhassa gazete, TV, aktüel dergi ve haber portallarındaki sağlık haberciliği; birey sağlığına yönelik “müjdeli” haberlerin, “şok buluşlar”ın ötesine geçebilmiş değil. Bilhassa ajanslardan ve öteki internet portallarından akan haberlerin neredeyse hiç sorgulanmadan alıntılandığı haber sitelerinin, insanların sağlık adına bilinçlenmesine katkıda bulunduğu ölçüde müthiş bir bilgi kirliliğine neden olduğu da bir gerçek. Ajanslardan ya da haber kaynaklarından alınan bilgileri, uzman bir isme sormak ya da meseleyi araştırıp haberi yeniden kurgulamak, ülkemiz sağlık haberciliği için ne yazık ki lüks olarak değerlendirilen bir durum.

Son yıllarda sağlık medyası mesafe kat etmiş olsa da durum şu ki ulusal basında sağlık alanında kendini yetiştirmiş, literatüre hâkim, gelişme meydana geldiğinde kimden görüş alabileceğini bilen muhabir ve editörler oldukça sınırlı sayıda. Bünyelerinde sağlık servisleri kuran, bir editör ve muhabirler kadrosu oluşturan, künyelerinde sağlık editörlerinin adına yer verecek kadar konuyu ciddiyetle alan gazete ve TV mecralarımız çok az. Ulusal gazete ve TV’lerimizde çoğu kez seviye ne yazık ki "IQ yükseltmeye balık’"ayarında.

Gazetelerin sağlık ya da aile-sağlık sayfaları, ajanslardan ya da yüzlerce internet portalından akan haberlerden kısa kısa seçmeceler ve en üstte kadın ya da çocuk sağlığını ilgilendiren bir manşet haberle adeta geçiştiriliyor. TV’lerin haber bültenlerinde de durum farklı değil. Bilhassa ana haber bültenlerinin sonuna yerleştirilen sağlık haberlerinde konu hemen hep aynı: Şok zayıflama reçeteleri; kalbe, gribe iyi gelen bitkiler, otlar, çöpler...

Demem o ki "zaman değişti, şartlar değişti, teknoloji gelişti, her sorunun cevabı arama motorlarında ya da medyada" furyasına kapılmayın. Sağlıkla ilgili her konuda "uzman bir doktor"dan bilgi almayı ihmal etmeyin!