İsrail’in Gazze zulmünde insanlık dışı  tutumunun başlandığı günlerden nefes alınacak da olsa ateşkese gelinmesi birazda olsa morallerimizi düzeltti.

Peki ateşkes nedir, ne anlama geliyor? Dersek  İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmesine göre Refah Sınır Kapısı yeniden açılacağı bildirilmişti. Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında İsrail Gazze'yi abluka altına alarak saldırılarını sürdürüyor. Son yaşanan gelişmeyle beraber ABD, İsrail ve Mısır'ın Gazze'nin güneyi için ateşkes anlaşmasına vardığı açıklanmıştı. Fakat İsrail Başbakanı Binyanmin Netanyahu'nun ofisinden ateşkesle ilgili olarak yapılan açıklamada böyle bir girişimin söz konusu olmadığı ifade edildi.
Ateşkes kelimesi TDK sözlüğüne göre "Savaşan iki kuvvetin karşılıklı olarak savaşı durdurması" anlamına geliyor.

Bu günkü süreçte İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşması bir kez daha uzatıldı. İsrail ordusu, daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ateşkesin sürdürüleceğini açıkladı.

Hamas'tan yapılan açıklamada uzatmanın bir günlük olduğu belirtildi. Dört günlük olarak başlayan ateşkes ve esir takası anlaşması iki gün uzatılarak altı güne çıkartılmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Mısırlı ve Katarlı arabulucular Gazze'deki ateşkesin iki gün daha uzatılması ve daha fazla mahkumun serbest bırakılması için çabalıyor." açıklamasını yaptı.

Hamas ve İsrail arasındaki anlaşma kapsamında taraflar karşılıklı olarak esirleri serbest bırakıyor. Hamas altı günlük ateşkes kapsamında 70 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail ise hapishanelerinde tutuklu bulunan 210 Filistinli kadın ve çocuğu tahliye etti.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, bugün serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin listesinin ulaştığı ve ailelerine de bilgi verildiği belirtildi.

Varılan mutabakat kapsamında 10 İsrailli ve 30 Filistinli esirin karşılıklı olarak serbest bırakılması bekleniyor.

Katar'da yoğunlaşan görüşmelerde Mısır ve Katar arabuluculuk görevini üstleniyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıya İsrail istihbarat servisi Mossad'ın  yanısıra ABD istihbarat servisi CIA de katılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sabah erken saatlerde Tel Aviv'e gitti. ABD basınında yer alan bilgilere göre üçüncü Ortadoğu turuna başlayan Blinken'in ana gündem maddesi Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sonlandırılması ve geçici ateşkesin uzatılmasıydı.

Şimdi bu gelişmelere baktığımızda İsrail’in zaman kazanmaya çalıştığını görüyoruz. Bütün dünyadaki tepkileri de alan İsrail ateşkes den sonra yumuşamaya yönelik bir izlenim bana vermiyor.

Müslüman dünyasının daha sert tepkisinin olması gerekiyor. Somut adımların atılması gerekiyor. Mali ve siyasi yaptırımlar yapmalı bu alanda Müslümanlar.

Petrolün vanası tutanlar maalesef söylemlerden öteye gidemiyorlar.

İşin özeti bu olsa gerek…