Ankara Büyükşehir Belediyesi, Pursaklar Esenboğa Havaalanı Yolu (Özal Bulvarı) 1566. Cadde kesişimi katlı kavşak inşaatı çalışmasına start vermişti. 

Metropol ilçeler seviyesine gelen Ankara’nın Parlayan Yıldızı Pursaklar ilçesi farklı giriş kavşağına kavuşacağı için herkes sevinmişti. 

Hatta Esenboğa protokol yolunun Pursaklar Emek caddesinden geçeceğini duyanlar ''Ankara’ya bu yoldan gelen ve gidenler ilçemizin içinden geçecek, güzel ilçemizi görecekler, ilçemiz hareketlenecek'' diye sevinmiş sosyal medyada paylaşımlarda bulunmuştu. 

Ancak yolun sadece bir yönü olan Esenboğa'dan gelen trafik ilçenin Emek caddesinden Cumartesi ve Pazar günü geçince trafik kilitlendi herkesin bu sevinci kursağında kaldı. 

Pursaklar da bul bulabilirsen evine işine gidecek bir yol… 

Hafta sonu olmasına rağmen kimi evine gidemedi, kimi işine gidemedi. Pursaklar sokaklarında kaybolup gittiler. Bul bulabilirsen bir yol da evine git. 1350 m. uzunluğundaki Emek caddesine çıkan 35 sokak beton bariyerlerle kapatılmıştı. 

Bunu Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bütün bunları yaparken işin uzmanı trafikçilere bile sormamıştı. Pursaklar Devlet Hastanesi'ne giden yollar bile kapatılmıştı. Ankamar KavşağındanHastaneye bile gitmek isteyenler kaldırımlardan geçerek gittiler. Bu durumda ilçede bir yerden bir yere gitmek mümkün değildi. 

Yoğun telefon trafiği ve sosyal medya paylaşımları ile Pursaklar halkı bu duruma tepki gösterdi. Bu tepkiden kavşakta bekleyen trafik polisleri de payını aldı. Bir sürücü “ Memur bey ben evime gidemiyorum, Dönüşleri kapalı. Nasıl gideceğim “ diye soruyordu. 

ABB yetkilileri baktılar ki kavşakların kapanması çözüm değil, bazı yerlerdeki bariyerlerin bir kısmını kaldırdılar. 

Proje güzel, zamanlaması yanlış…

ABB bu konuda “ Vatandaşların mağdur olmaması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için sosyal medya hesaplarından da duyuru yapan ABB trafik akışının Emek Caddesi üzerinden sağlanacağını bildirdi. Gerekli trafik düzenlemelerin yapıldığı ve güvenlik önlemlerinin alındığı Emek Caddesi’nde, Ankara merkez istikametinden gelen ve Çankırı yolundan merkez istikametine doğru gitmek isteyenler belirlenen güzergâhı kullanabilecek.” demişti demesine de bu klavyedeki gibi sahada uygulanamadı. 

Alternatif ve ilçeye yeni bir giriş-çıkış imkânı sağlayacak proje, 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit ve yaklaşık 700 metre uzunluğunda olacak. Fen İşleri Daire Başkanlığı, çalışmaları 75 gün içerisinde tamamlamayı hedefliyor. 

Ancak Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin sosyal medyadan zaman zaman bu yoldaki trafik akışı ve çalışmanın seyri ile ilgi açıklamalar da bulundu. 

Çetin “Pursaklar bu trafik yükünü kaldıramaz” 

Son açıklamasında Esenboğa dan gelen trafiğin ilçeye dönüş yaptığı üst geçitten görüntülü olarak paylaşan Çetin “Yol tek taraflı olarak Pursaklar’ın içinden Emek caddesinden geçmesi ile başlayan şikayetler çok yoğunlaştı. Buradan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine çağırıda bulunmak istiyorum. Projenin uygulayıcıları bir daha gözden geçirmeliler. Bu kış günü okulların yarın açılacağı, Akyurt, Çubuk ve Çankırı istikametine gidip gelecek servislerinde dikkate alındığında ikinci hattında ilçeden verilmesiyle problem içinden çıkılmaz hale gelecek. Pursaklar trafiği bu yükü kaldıramaz. Proje yaz günlerinde okulların tatil olduğu günlerde yapılabilir. Ya da yetkililer başka alternatif yollar bulmalıdır “ diyor. 

Evet bende Pursaklarda bu trafik sorununun tam içinde göbeğinde ikamet eden Emek caddesinde ikamet eden biri olarak Sayın Ertuğrul Çetin Başkana katılıyorum .

Bütün bunları düşünürken Pursaklar’da Yerel medya alanında başarılı dostumuz Kuzey Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adem Oruç, sosyal medyadan bir açıklama yaparak projenin başka bir tarihe ertelendiğini duyurdu. 

Doğrusu bu bilgiyi doğrulayacak bir açıklama bekledim ABB’den.  

Bir yerden ses çıkmayınca Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafiğinden ilgili bir kaynağımı aradım. Bilginin doğru olduğunu teyit ettiler. 

Emek caddesinin kavşağını gören sitede oturduğumdan ABB ekipleri kavşaklardaki trafik levhalarını toplamaya başlamışlardı. Kısa sürede ana kavşaklardaki bariyerler kaldırıldı. 

Trafik gece geç saatlerinde sabaha doğru tekrar protokol güzergâhından verilmeye başlandı. 

Şimdi işin siyasi tartışmaları ortaya çıkmaya başladı. 

ABB sosyal medyadan bir açıklaması, Pursaklar belediye Başkanın yoğun itirazları nedeniyle ve kendisinin bize ileteceği alternatif bir güzergâh önerisi ulaşıncaya dek askıya alınmıştır “şeklindeydi. 

Aranan suçlu bulunmuştu. 

Aslında aramaya ne hacet. 

Ertuğrul Çetin’e bu işi yıkmak kolay bir yoldu.  

Peki, Pazar günü ilçenin bütün yollarının kilitlendiği bir gün yaşayan Pursaklar Belediye Başkanı benim de şahit olduğumu bu süreç de neler yaptı.  

Üst Üste yaptığı haklı açıklamalarla; 

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Protokol yolu üzerinde başlatılan yol çalışması nedeniyle trafik güzergâhlarında yapılan değişiklik Pursaklar ilçesinde trafik yoğunluğunun artmasına neden oldu. 

Protokol yolu çalışması nedeniyle Pursaklar’ın, yaşanan trafik yükünü çekemediğini, Ankara’nın kuzeyinden gelen araçların Emek Caddesi üzerinden Pursaklar’ın Tevfik İleri ve Fatih Mahallesinin içinden geçtiğini ve bu mahallerle yaşayan vatandaşların günlük hayatta çok büyük sıkıntı çektiğini ifade etti. 

Ertuğrul Çetin; Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine seslenerek bu çalışmayı tekrar gözden geçirmelerini istedi. 

Çetin; “Bu işler belki yaz aylarında yapılabilir. Protokol yolu tek gidiş tek dönüş olacak şekilde yapılmalı. Sosyal medyadan bana çok fazla mesaj geliyor. Otobüs, dolmuş hatlarının ne olacağı çok sık soruluyor. Gerek güzergâhlar gerekse trafik ışıklandırması konusunda çok ciddi sorular geliyor. Bunlara lütfen hızla büyükşehir yetkilileri cevap versin. 
Yarın okullar açıldığı zaman, işyerleri açıldığı zaman nasıl bir kaos ortamı olacak bunu kestirmek çok zor. Lütfen bu işi tekrar tekrar düşünerek planlasınlar. Yoksa bu sıkıntı uzun sürecek” 
Bence Başkan Çetin’in uyarıları belki ABB yönetimine siyasi gelebilir. Bu sebeple proje uygulama tarihi ötelendi denebilir. 

Ama asıl neden bence bu değil 

ABB’nin Turan Güneş Bulvarı TRT Kavşağındaki çalışmada notu düşüktü. Aylarca Çankaya trafiği alt üst oldu. Üstelik orada sorunu yaşanların çoğunluğu da Sn.Mansur Yavaş’a oy vermişlerdi. 

İkinci kırık notu ise ; Kuzey Ankara Tünelindeki biri 100 gün biri 75 gün süren 50 m.lik ilave çalışmada eklenince adeta sınıfta kalmışlardı. Kuzey Ankara trafiğinde yazın o kavurucu sıcağında sabah akşam konvoyda bekleyenler o günleri unutmadı. 


Bu duruma bir kere bu kırık nota Pursaklar da eklenecekti. Hamide seçimlerin ayak seslerinin geldiği, 31 Martta seçimlerin yapılacağı bu aylarda bir siyasetçi bunu göze alamazdı. 

Bunun hesabını sadece Pursaklar'da ki trafik kargaşasını yaşayacak olan ilçe halkı değil, Esenboğa istikametine gidip gelen herkes soracaktı. 

Sn. Mansur Yavaş göze alamadı. 

İyi ki almadı. İşin özeti bu.