Bir süredir kentlerimizi küresel ısınmanın yansıması olan sıcak dalgalarına nasıl hazırlayabileceğimize ilişkin araştırmalar yapıyor, bunları sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum ancak kentlerimizi sıcak dalgalarına hazırlamak uzun zaman alacak gibi görünüyor. Bu nedenle kısa vadede bireysel olarak sıcak dalgalarından etkilenmemek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini araştırıp sizlerle paylaşmak istedim.

Bir süredir kentlerimizi küresel ısınmanın yansıması olan sıcak dalgalarına nasıl hazırlayabileceğimize ilişkin araştırmalar yapıyor, bunları sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum ancak kentlerimizi sıcak dalgalarına hazırlamak uzun zaman alacak gibi görünüyor. Özellikle bu yaz sıcak dalgaları bizleri çok sevdi, biri gitmeden diğeri geliyor. Sıcaklar canımıza tak etmişken hemen önümüzdeki günlerde bir sıcak dalgası daha geliyor. Bu yüzden de kısa vadede bireysel olarak sıcak dalgalarından etkilenmemek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini araştırıp sizlerle paylaşmak istedim.

Bireysel olarak, iklim krizini ciddiye alan ve kentleri daha yaşanabilir hale getirebilecek yöneticileri seçmekle başlayabiliriz. Tabii yöneticilerden önce kendimizi birey olarak nasıl korumalıyız dersek ben halk sağlığı uzmanı değilim ama uzman arkadaşlarımın önerileri doğrultusunda bildiklerimi paylaşabilirim.

Kapalı mekanlarda, özellikle güneş gören cephelerde pencere ve perdeleri kapalı tutmak gerekiyor. Ortam sıcaklığını artıracağı için elektrikli aletleri çalıştırmamak, gereksiz aydınlatma ünitelerini açmamak gerek. Evin farklı noktalarında kaplar içerisinde su bulundurmak, buharlaşma ile ortam ısısını azaltma yöntemlerinden biri. Oda sıcaklığımızı aralıklı olarak ölçmek de önemli. İçerdeki sıcaklığın gündüz saatlerinde 32°C’yi, geceleri ise 24°C’yi geçmemesi öneriliyor. Gerekirse vantilatör ve klima kullanılabilir. Ancak uzun süreli klima kullanımının iklim değişikliğine daha da fazla katkı yapacağını unutmayalım. Evde hiçbir cihaz yoksa ve tahammül edilemeyecek sıcaklıklar oluşursa gerekirse klimalı kamu binaları, kütüphaneler ve yaşam merkezlerine gidilebilir.

Öncelikle gerekli değilse dışarı çıkmamak lazım. Eğer çıkmak zorunlu ise mümkün olduğunca gölge alanlarda kalmaya çalışmak lazım. İnce, bol, açık renkli kıyafetler, yüz ve enseyi koruyacak şapkalar tercih edilebilir. Bağ, bahçe, tarımla uğraşıyorsak sıcak dalgaları olduğu günlerde kesinlikle ara vermek gerek. Aşırı fiziksel aktivite riskli durumlar doğurur. Yine bu günlerde, bol su tüketmek, hafif yemek, şeker, kafein ve alkolden uzak durmak da doktorların önerileri arasında yer alıyor.