25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı karşı, Uluslararası mücadele günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiştir.

Kadına karşı şiddet fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik zarar veya acı verebilecek her türlü eylemdir.

Kadına karşı şiddet insan hakları sorunudur. Kadını İnciten, ona zarar veren fiziksel ruhsal hasarla sonuçlanma olasılığı bulunan aile içinde yada aile dışında kadına baskı uygulanması, özgürlüğünün elinden alınmasına neden olan her türlü davranış kadına şiddet olarak tanımlanabilir. Ne yazık ki, şiddet yalnızca bedenlere zarar vermekle kalmıyor. Kadınların öz saygısını ve hak arama arzusunu da zayıflatıyor.

Kadına karşı şiddet toplum açısından son derece yıkıcı etkisi bulunan küresel bir olgu, evrensel bir problemdir. Maalesef günümüzde dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde kadınlar değişik biçimlerde şiddete maruz kalıyor. Dünya üzerinde yaşayan kadınların yarısı eşlerinden şiddet görüyor. Çok üzücü ki; her toplumda, her eğitim düzeyinde, her gelir düzeyinde kadına yönelik şiddet görülüyor.

Ülkemizde kadına uygulanan şiddet ve bu sorunla ilgili çözüm arayışları, bugüne kadar hem sivil hem de kamu kuruluşları tarafından ele alınmış, bu durumun düzeltilmesi için yapıcı ve ciddi yaklaşımlar sergilenmiştir. Ancak tüm bu çabalara rağmen, bu konuda toplumsal bilin ve farkındalık istenilen ölçüde sağlanamamıştır. Öyleki; yıl 2023 ve biz hala kadına yönelik şiddeti konuşuyoruz, çünkü bütün dünyada hala devam ediyor. Bu durumda biz kadınlar da şiddetle mücadeleye devam etmek durumdayız.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin ilk koşulu; kadının birey olduğunun kabulünü sağlayarak toplumdaki zihniyeti değiştirici bir bilinç oluşturulmasıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadele toplumsal düzeyde ortak ve kararlı bir şekilde yürütülmelidir. Bireylerin kadına karşı bakış açısını olumlu yönde değiştirecek düzenlemeler yapılmalıdır. Çünkü kadına karşı şiddeti ancak zihniyet reformuyla önleyebileceğimizi düşünüyorum.

Kadınların eğitim ve iş hayatında desteklenmesine ve meslek sahibi olmalarına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Böylece kadının ekonomik özgürlüğe kavuşması sağlanmalıdır. Şiddete uğramış kadınların kolayca ulaşabileceği ve kendilerini güvende hissedebileceği sığınabilecekleri kurumlar oluşturulmalıdır.

Umarım Ülkemde ve tüm dünya genelinde gerekli politikaların ve yaptırımların uygulanması sonucunda şiddetin giderek azalması ve son bulması sağlanır.

Mukadder ben; kadına yönelik şiddetin bitmesini diliyor ve kadına şiddet, kadınların kaderi olmasın istiyorum.

Sevgilerimle…