6 Şubat'ta meydana gelen Asrın Felaketi depremin ilk günden itibaren herkes bölgeye yardım ve destek için çırpınıp durdu.

Devlet, bütün imkanları ile ordaydı.

Belediyeler, sivil toplum kuruluşları da elinden geleni yaptı, hâlâ yapmaya devam ediyorlar.

Hatırlayınız ; o günlerde AFAD ve Valilik organizasyonu ile belediyeler depremin ağır yaşandığı illere yönlendirilmişti.

Sincan Belediyesi de Adıyaman da deprem sonrası  üzerine düşen görevi ilk günden itibaren yapmaya başladı. Hala da Başkan Murat Ercan ve ekibi yapmaya devam ediyor.

Hatırladım;

7 Nisan'da mübarek Ramazan ayında, Redaktör Haber’den İbrahim Gökdemir, Medya Ankara’dan Bayram Polat ile Kanal5 TV'den ben Ankara’dan sabah 9:30 uçağı ile Adıyaman’a gitmiştik. Sincan Belediyesi'nin kurduğu konteynır kentte benim Moderatörlüğümde ekibimiz ile Başkan Murat Ercan ile 3.5 saatlik bir ortak yayın yapmıştık. 24 saat orda yapılanları gördük, birlikte müşahede ettik.

Sincan Belediyesi personelinin o günlerde ne şartlarda çalıştıklarını nasıl bir fedakarlık içinde olduklarını gördük. 

Şükür o günler geride kaldı, el birliği ile Adıyaman ve deprem bölgesi normal hayatına dönüyor. Süratle kalıcı konutlar yapılıyor.

Önceki gün Kanal5 Tv'de Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’ı ağırlamıştım. Söz döndü dolaştı Adıyaman'da Sincan Belediyesi'nin neler yaptığına, neler yapmaya devam ettiğine geldi.

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, önemli açıklamalarda bulundu:

Ercan, “Biz orda ne yaptık 100’ü Besni ve Kahta da olmak üzere, Adıyaman'da 300 konteynır ev yaptık. İçini de bir evde ne bulunuyorsa her şey ile donattık. Sağlık hizmetleri için bir poliklinik yaptık. 60 dükkanlık bir çarşı yaptık. Dört ay boyunca günlük 8-10 bin kişiye yemek dağıttık. 150-160 kişilik personelimizle ordaydık. Altyapıyı yaptık, temizliği düzene koyduk. Bir baktık ki Adıyaman ile dost ve kardeş olmuşuz. Bazı ihtiyaçları, ürünleri, malzemeleri oradaki esnaftan aldık, oradaki eşrafı da kattık işin içine, bu ilk günler için normale dönüşü hızlandırdı.”

“Sincan Belediyesi kasasından deprem bölgesine Adıyaman’a ne harcama yapmışız, bakalım dedik. Bu güne kadar 150 milyon harcamışız, Bu bizim bütçemizin yüzde 10’una denk geliyor.

Sayın Yavaş, 500 milyon deprem bölgesine para harcadık, bunun için zorlandık gibi şeyler söyledi. Düşünün bir kere 58 milyonluk koca ABB bütçesinin yüzde 1’i bile değil. O zaman çok şükür biz iyi iş yapmışız, bütçemizin yüzde 10’unu helal olsun harcamışız.

Büyükşehir belediyesi yüzde 1’in altında harcama yapıyor, bunu da yapamadıkları işler için bir gerekçe olarak sunabiliyor. Belediye başkanı bahane üretmez. Belediye bahane üretme makamı değildir.”

Aylarca orda Adıyaman da kaldınız , hala da gidip geliyorsunuz. Ankara Büyükşehir Belediyesinin gerek Başkanı Mansur Yavaş gerekse bir başkan yardımcısı, daire başkanı, müdür ya da personel ile depremde işbirliği yada yardımlaşma çağrısı aldınız mı, sorusuna Başkan Ercan “ Hayır öyle bir şey olmadı. Biz Adıyaman'da ABB’yi görmedik “demesi de ilginçti.

1999 Depreminde ABB Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Başkentin adına nasıl müdahil olduğu aklıma geldi de, eğer Yavaş’ın yerinde Gökçek olsaydı bu deprem de nasıl olurdu diye hayıflandım.

Yorumu sizlere bırakıyorum…