Türkiye, özellikle koronavirüs salgını günlerinden buyana tarım sektörünün önemini konuşuyor.

Çünkü bir anda altüst olan üretim ve piyasa dengeleri, başta tarım ürünleri olmak üzere tüm gıda fiyatlarında bir patlamaya ve gıdaya erişimi zorlaştırmaya başlamıştı.

Bu konu herkes gibi tarım sektörünün önde gelin isimlerinin de gündeminde.

Nisan ayı başında, “Üreticilerimizin tarım BAĞ-KUR sorunu, Nisan ayı üretici market fiyatları, Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim” konularıyla ilgil olarak değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçilerimiz için önem arz eden Sayın Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza hem sözlü hem de yazılı olarak ilettiğimiz ve çözümünü talep ettiğimiz tarım BAĞ-KUR konusunda, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılarak çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine tekrar dikkat çekmek istiyorum” diyerek, çözümü şart olan önemli bir konuya dikkat çekti.

 

BAZI ÜRÜNLERDEKİ ARTIŞ ORANI

 

Her ayın, her mevsimin zam şampiyonu olan sebze, meyve diğer tarım ürünleri ile bunların türevlerindeki fahiş fiyat artışları vatandaşın canını yakmayı sürdürüyor.

Şemsi Bayraktar’ın açıklamalarına göre bazı ürünlerdeki fiyat artışı şöyleydi:

- Limonda yüzde 573,6

- Elmada yüzde 261,2

- Kuru üzümde yüzde 209,8

- Ispanakta yüzde 179,1

- Patlıcanda, yüzde 177,5

- Kırmızı mercimekte yüzde 152,9

 

DÜŞÜŞLER FARK EDİLMİYOR BİLE

 

Daha birçok üründeki artış oranları veriliyor ama birkaçını dikkatinize sunmak istedim.

Bunlar temel gıda maddesine giriyor ve her evin ihtiyacı olan gıda maddeleri…

Artış oranlarına dikkat edilirse gerçekten de hem gerekçesini anlamak hem de bu fiyat artışlarına yetişmek mümkün değil.

Zaten zar zor geçinen vatandaşların bu fiyat artışları karşısında dayanması, ayakta kalması mümkün değil.

Nisan ayında markette 36 ürünün 23’ündefiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görüldüğünü belirten Bayraktar, “Nisan ayında üreticide 28 ürününün 14’ünde fiyat artışı olurken, 6’sında fiyat düşüşü görüldü. 8 üründe ise fiyat değişimi olmadı” diyor ama fiyatı artan ürünler, fiyatında küçük düşüşler olan ürünlerin etiketlerini ezip geçiyor.

 

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN SEBEPLERİ

 

Verilen tüm bilgileri içeren artış ve azalışların bir sebebi var elbette.

Buna göre;

/ Üreticideki fiyat değişimlerinin sebeplerini değerlendiren Bayraktar, “İç Anadolu bölgesinde sezonun bitmesi, üreticinin elinde ürün kalmaması ve Çukurova bölgesinde hasadın yeni başlaması kuru soğan fiyatlarını yükseltti.

- Patates ürününde geçiş dönemi olması, Nevşehir ve Niğde illerimizdeki patates arzında sona gelinmesi, Adana bölgesinde ise hasadın yeni başlaması fiyatların yükselmesine sebep oldu.

- Havuçta kışlık hasadın sona ermesi ve depolardaki ürün yetersizliğinin yanı sıra yazlık havuç ekiminin yeterli seviyede gerçekleşmemesi fiyatları artırdı.

- Sivri biber, salatalık, kabak ve patlıcandaki fiyat düşüşü havaların ısınmasına bağlı olarak tarla ürünlerinin başlamasıyla ürün arzında meydana gelen artıştan kaynaklandı.Limona olan talebin azalması fiyatları düşürdü.

- Marul, ıspanak, yeşil soğan fiyatlarındaki artış havaların yağışlı gitmesi nedeniyle ürün arzında yaşanan azalmadan kaynaklanmıştır.