Tuva Cihangir Atasever'in uzay dönüşü Türkiye, Azerbaycan bayrakları ve Filistin'in sembollerinden kefiye ile poz vermesi büyük takdir topladı...

Ülkemizin uzay yolculuğunda ulusal gururumuz olarak tarihe geçen Alper Gezer Avcı’dan sonra, bu kez de Tuva Cihangir Atasever'legöğsümüzkabardı.

Yani Alper Gezeravcı'nın başlattığı Türkiye'nin uzay macerası Tuva Cihangir Atasever ile devam etti.

***

12 Ağustos 1992 tarihinde Ankara'da doğan Atasever, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden olduktan sonra; ABD’de yüksek lisansını başarıyla tamamladı. İlerleyen süreçte Uzay ve Havacılık alanında uzmanlaşan Atasever’in bilim ve mühendislik alanındaki başarılı çizgisi onu Türkiye’nin uzay programında önemli bir figür haline getirdi. Böylece 2023’te gerçekleştirilen seçim sürecinde yaklaşık 36 bin aday arasından Türkiye’nin ilk uzay yolcularının arasına girme ve yedek astronot olarak seçilme başarısı gösterdi.

***

Beklenen gün geldi ve Astronot Tuva Cihangir Atasever'inyer aldığı Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçak havalandı. Yörünge altı aracın yolculuğu 1 saat 10 dakika sürdü.

Atasever uzay misyonunda 7 bilimsel deney gerçekleştirdi.

Bu önemli yolculuğun en dikkat çekici noktalarından biri; ülkemizin ikinci astronotu Atasever’in tulumu oldu. Zira yolculuğun en önemli ekipmanı olan tulum Atasever’in yapacağı 3 deneye ilişkin ekipmanlarını taşıyabilecek şekilde özel olarak hazırlandı.

Türkiye ve Azerbaycan bayrağını uzaya taşıyan Ataseve’in misyonunu başarıyla tamamlayıp dünyaya dönünce “Bu görevde gençler için uçtum, genç nesil belki daha da ileri gidebilir, Ay’a gidebilir” diyerek genç meslektaşlarını yüreklendirmesi ve başarısını paylaşması alkışı hakkeden bir davranıştı şüphesiz. Üzerine bir de “Onlara söyleyeceğim tek bir söz var lütfen daha büyük hayaller kurun ve benim yaptığımı geçin” temennisinde bulunması başarılı olduğu kadar da mütevazı olduğunu gösterdi.

Asıl kişiliğiyle ilgili en açık detaysa, “Bu görevi birey olarak değil iki devleti temsilen gerçekleştirdiğini” söylemiyle Türk ve Azerbaycan bayraklarını açarak öpüp alnına koyması oldu. Atasever’in göğsündeki Türk ve Azerbaycan bayraklarını çıkarırken cebinde aynı zamanda kefiye taşıdığı da görülmesi duyarlı bir birey olduğunun da kanıtı niteliğinde idi.

 

Dünyaya Filistin Mesajı

 

Mesleki anlamda başarılı olduğu kadar duyarlı ve örnek bir rol model olduğunu öğrendiğimiz Tuva Cihangir Atasever’in kefiyeyi yanında niçin taşıdığını açıklarken dünyaya verdiği mesajsa oldukça anlamlı ve dokunaklıydı.

“Filistin halkının yaşadığı eziyet, dünyamızın güzelliğinin hak etmediği bir durum. Bunları sembolize etmek adına kefiyeyi yanımda taşıdım.”

Tebrikler Tuva…

***

Mukadder ben; Tuva Cihangir Atasever’i gösterdiği başarılardan dolayı tebrik eden ve duyarlı davranışından ötürü tüm insanlık adına teşekkür edip, alkışlayan...

Sevgilerimle...