Dünyayı çocuklara dar eden etmenlerin başında açlık, yoksulluk ve yetersiz beslenme geliyor.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda iki yaşın altındaki çocukların yalnızca üçte biri sağlıklı büyümeleri için gereken gıdalarla beslenebiliyor.

İşin kötüsü son yıllarda beslenmelerini iyileştirme konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmedi. BM'nin çocuk ajansı UNICEF tarafından ​​yayınlanan rapor,  91 ülkede çocukların yetersiz beslendiğini ortaya koydu.

Silahtan daha öldürücü olan açlık probleminin ortadan kaldırılması, dünya nimetlerinin ülkeler arasında daha adil paylaşımından geçiyor. Ancak bunun mümkün olmadığını da herkes biliyor.

 

BU DURUM YILLARDIR AYNI

 

Onlarca yıl önce de böyleydi. 2000’e ramak kala hazırlanan Dünya Gıda Fonu raporları çocukların büyük bir beslenme problemi ile karşı karşıya bulunduğunu gösteriyordu. Rapora göre, 625 milyon çocuk yeterli ve sağlıklı beslenemiyor, 400 milyon çocuk temiz su içemiyor, 165 milyon çocuk beslenme yetersizliğinden büyüme ve gelişme bozukluğu içinde. 1 milyar çocuğun ev ortamından uzak, 15 milyon çocuğun hiç evsiz, 7 milyon çocuğun mülteci, 6 milyon çocuğun savaşlar yüzünden sakat kaldığı, 16 milyon çocuğun yine bu yüzden psikolojik travma geçirdiği bir dünyada; açlığın ön plana çıkması, dünya çocukları için yapılacak çok iş olduğunu gösteriyordu.

Açlık ve yoksulluğun en çok tehdit ettiği kesim çocuklar dedik. Bu tehdidin yayıldığı alan ise büyük ölçüde Afrika ve Asya ülkeleri. Açlık ve yoksulluğun hüküm sürdüğü 88 ülkenin 42’si Afrika’da, 19’u Asya ve Pasifik’te, 9’u Latin Amerika ve Karaiblerde, 6’sı yakın doğuda, 12’si de Doğu Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda bulunuyordu.

 MALNUTRİSYON HASTALIĞI

 UNICEF tarafından yayınlanan “Dünya Çocuklarının Durumu / 1998” raporu, dünyayı özellikle de çocukları tehdit eden bir başka probleme dikkat çekiyordu. Bu da “Malnutrisyon” hastalığı.

“Malnutrisyon, genellikle yetersiz diyetle enfeksiyonun birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Çocuklarda görülen malnutrisyon büyüme yetersizliği ile eş anlamlıdır...boy ve kilo malnutrisyonu belirlemede en yaygın kullanılan yöntemdir” diye anlatılan ve hakkında çok geniş bilgiler verilen malnutrisyonun, çocuk ölümüne yol açan hemen hemen tüm hastalıklarda baş rolü oynadığı ifade ediliyor. Malnutrisyonlu çocukların yaygın çocuk hastalıklarından ölme riski, iyi beslenen çocuklara göre daha fazla.

Öldürecek etkiyi gösterme merhalesinde bulunmayan hallerde Malnutrisyon’un çocuklar üzerindeki etkisi ise şöyle:

“Küçük çocuklarda merakı ve motivasyonu köreltir, oyun oynamayı ve araştırıcı etkinlikleri sınırlar. Böylece, çocukların hem kendi çevreleriyle hem de kendilerine bakanlarla etkileşimi azalacağı için zihinsel ve bilişsel gelişmeleri de kösteklemiş olur.”

 EKONOMİK KAYBIN BOYUTLARI

 Malnutrisyon hastalığının etkileri UNICEF raporunda şu şekilde ifade ediliyor: