Haymana, hububat ekiliş alanı ve üretimi bakımından Türkiye’nin önemli bölgelerinden birisidir. Tarım yatağı olan bölgemiz de üreticilerimizin bilinçlenmesi, tarımsal hastalık ve zararlılara karşı erken önlem alması önem taşımaktadır. Bölgemizde hububat üretimini etkileyen zararlıların başında süne, ekin kambur böceği, hububat hortumlu böceği ve sap arıları gelmektedir. Bu anlamda bu zararlıların tek tek iyi tanınması ve mücadelesinin doğru yöntemlerle ve doğru zamanda yapılaması üretim açısından oldukça önemlidir.
  Ekin kambur böceği ya da bilimsel adıyla Zabrus hemen hemen tüm bölgelerde hububat ekili alanlarda görülebilmektedir. Bölgesel olmak üzere bazı yıllarda salgın yaparak hububatta ciddi anlamda verim kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bölgemizde ise özellikle yağışsız geçen senelerde buğday ve arpalarda çok yoğun bir şekilde Zabrus zararına maruz kalıyoruz. Bu anlamda bölgemiz için, hububat ağırlıklı tarım yapıldığından dolayı ciddi anlamda verimi düşüren önemli bir zararlıdır. Dolayısıyla bu zararlının tanımak ve mücadelesini zamanında yapmak önem taşımaktadır.
  Ekin kambur böceği bir toprak altı zararlısı olup sonbaharda buğday ya da arpaların ekilmesi ile beraber zararlarına devam edebilmektedir. Sonbaharda toprağa ekilen tohumların yenmesi ile tohumların çimlenme özelliklerini kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Çimlenmiş ekinlerde ise ekinlerin kök boğazını keserek öbek öbek ekinlerin sararıp kurumasına sebebiyet vermektedir. Özellikle gerekli yöntemlerle ilaçlanmış tohumlar ile ekilmeyen tarlalarda bu durum daha da yoğun bir şekilde görülebilmektedir. Mücadelesi yapılmadığı durumda büyük oranda verim kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu zararlı ekinlerin yüzde 20’sini kesse bile bu verimi büyük oranda düşürecektir.
  Ekin kurdunun en doğru mücadelesi tohum ekimiyle beraber başlar. Özellikle tohum ekimlerinde doğru ilaçlarla ilaçlanmış tohumların ekilmesi önemlidir. Tohumlarını kendileri hazırlayan üreticileriz de mutlaka ziraat mühendislerini bilgisi dahilinde tohumlarını ilaçla doğru bir şekilde kaplama yaparak ekmelidir. Doğru ilaçlarla doğru bir şekilde hazırlanıp ekilen tarlalarda Zabruz zararlısı olma ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle tohum kaplaması Zabrus mücadelesinde en önemli adımdır. Ekin kurduna karşı ilkbaharda yeşil aksama yapılan ilaçlarda vardır. Ancak, o dönemde zarar fark edilip üretici tarafından ilaçlama yapılana kadar zaten beli oranda verim kaybına sebebiyet vermiş oluyor. Dolayısıyla Ekin kurduna karşı asıl mücadele doğru yöntemlerle tohum ilaçlamasıdır.
  İkinci olarak nadasa bırakma da bu anlamda önem taşımaktadır. Zabrus zararlısının çok yoğun görüldüğü alanlarda tarlanın nadasa bırakılması ve derin sürüm yapılması bu zararlının mücadelesinde büyük oranda başarı sağlayacaktır. Aynı zamanda ekim nöbeti yine tarımda sürdürülebilirlik anlamında önem taşımaktadır. Yani bu zararlının zararlı olmadığı bitkilerle dönüşümlü ekilmesi zararın büyük oranda önüne geçilecektir. Her sene aynı tarlaya buğday ekmek hem bu zararlıların çoğalmasına sebebiyet verecektir hem de toprağın kendini yenilemesine engel olarak verimsizleşmesine neden olacaktır.
Bereketli ürünleriniz olsun.