Pullukla toprak işlemesi yapılan tarlalarda pulluk uç demirinin ve pulluğu arka kısmında bulunan payandanın, toprağa yaptığı baskı ile toprağın aşırı derecede sıkışması sonucu işleme derinliğinde sert bir tabaka oluşmaktadır.

Zaman içerisinde yağışlarla toprağın üst katmanlarındaki toprak kolloidlerinin bu sıkışmış tabaka üzerinde birikmesi sonucu, taban taşı adı verilen geçirimsiz bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, özellikle saçak köklü bitkilerin, köklerinin alt katmanlara inmesini engellediği gibi, suyun alt katlara sızmasını ve toprak içerisindeki hava dolaşımını da zorlaştırmaktadır.
Pulluk tabanı ve taban taşının yok edilmesi amacıyla pullukla yapılacak derin işlemelerin sorunu çözemediğini, aksine sıkışmış tabakayı daha da derinlerde oluşturarak, daha büyük problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle, pullukla yapılacak derin işlemelerden kesinlikle kaçınılması, toprak içinde oluşan taban taşının kırılması için Dip kazan veya Tabanyırtan pulluk adı verilen aletlerin kullanılması önemlidir.
Bölgemiz bitkisel üretim bakımından ülkemizin önde gelen ilçelerinden birisidir. Geniş arazi varlığıyla özellikle hububat üretiminde büyük öneme sahip olan Haymana tarıma ve ülke ekonomisine katkısı azımsanmayacak derecede büyüktür. Ancak ilçemizde tarımın yapıldığı tarımsal alanlarda, toprağın 20-30 santimetre altında oluşan ve ‘taban taşı’ diye adlandırılan geçirimsiz sert tabakanın toprak verimliliğini yüzde 50’ye varan oranlarda düşürmekte olduğu bilinmelidir.
Özellikle bir buğday çiftçisinin, ürününden yüksek verim elde edebilmesi için buğday kökünün derinliğinin 90 santimetreye kadar ulaşması gerektiğini bilmesi önem arz etmektedir. Ancak buğdayın kökü toprak altında oluşan bu tabaka nedeniyle en fazla 20 santimetre derinliğe kadar inebiliyor.
Biz ''kök gelişimi, sap gelişimi'' deriz. Kök gelişmeyince sap gelişimi de mümkün olmayacaktır. Böyle olunca da verim düşüşü meydana gelmektedir. Ancak bölgemizde çiftçilerimiz verim düşüklüğünü farklı nedenlere bağlayabiliyorlar. Çok sayıda üreticimiz toprağın altında oluşan sert geçirimsiz katmanın farkında bile değillerdir. Elbette verimi etkileyen çok sayıda farklı etkenler vardır. Ancak kök gelişimini engelleyen geçirimsiz tabakanın verim düşüşünde etkisinin çok büyük olduğu bilinmelidir. İlçemizde üreticilerimiz iki yılda bir topraklarını dinlendirmek ve verimi arttırmak amacıyla nadasa bırakmaktadırlar. Ancak toprağın 20-30 santimetre altında oluşan sert tabaka nedeniyle nadasa bırakılan topraklarda da istenilen düzeyde verim artışı sağlanamadığı bilinmelidir.
Verimin düşmesine ve su israfına yol açan geçirimsiz tabakanın patlatma ile sürülerek aşılmaktadır. Dip kazan toprağın 60-90 santimetre derinliğine inerek sert tabakayı kırmakta ve böylece sert tabakadan dolayı geç tava gelme durumu ortadan kalkar, erken ve zamanında ekim yapılması sağlanır, toprağın havalanması ve toprağın su tutma kapasitesi artar ve derinlerde bulunan besin maddelerinin alınması kolaylaşır. Patlatma 4-5 yılda bir kullanılması yeterli olmaktadır.
Bereketli ürünleriniz olsun.