Ülkemizde kimyevi gübre 1950 yılından bu yana yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle 1980 sonrası ne kadar gübre o kadar mahsul politikasıyla çiftçiler yoğun bir şekilde kimyevi gübre kullanmaya başladı. 20 kilo atan 30 kiloya, 30 kilo atan 40 kiloya çıkardı. Adeta tarımı kurtaran sihirli bir ürün anlayışıyla gübre kullanımı giderek arttı. Çünkü kimyevi gübrelerin ilerde toprağın tuz miktarını arttırıp toprağı verimsiz ve çoraklaştıracağı o dönemler bilinmezdi.
Kimyevi gübrelerin toprağa olan zararı son yıllarda daha net anlaşıldı. Artık topraklarımız ne yazık ki o eski topraklar değil. Yoğun kimyasal gübrelemelerin sonucunda toprak yapısı günden güne fakirleşerek günümüze kadar gelmiştir. Toprak yapısının fakirleşmesinde topraktaki biyolojik faaliyetlerin kimyasal gübrelerden etkilenerek azalması temel nedendir. Çünkü toprak bir canlıdır ve bir avuç toprakta gözle göremediğimiz milyonlarca böcek ve mikroorganizma vardır. Bu böcek ve mikroorganizmalar tabiri caizse toprağın can damarıdır ve toprağın verimliliğini sağlayan en önemli unsurdur. Yıllarca kimyasal gübre kullana kullana toraklarımızdaki bu canlıları öldürdük. Bunun sonucunda topraklarımız çoraklaştı, verimsizleşti ve aslında topraklarımız öldü.
Ancak son yıllarda kimyevi gübrelerin toprağa verdiği zarar anlaşılmaya başlandı. Bunun üzerine yeni nesil gübreler diye tabir edilen organomineral gübreler üretilmeye başlandı. Birçok çiftçi organomineral gübreye geçiş yaptı. Ülkemizde de organomineral gübre üreten kaliteli firmalar vardır.
Yeni nesil gübre olarak adlandırılan organomineral gübre; bilinçsiz tarım uygulamaları nedeniyle verimi azalan tarım arazilerini zenginleştirmek ve yetiştirilen ürünlerin ihtiyacı olan mineralleri toprağa geri vermek amacıyla geliştirilmiş bir gübre çeşididir. Organik maddelerin toprağı iyileştirici özelliği ve minerallerin faydalarının bir tek gübrede toplanmasıyla elde edilir.
Organomineral gübrelerde; azot, fosfor, potasyum, çinko, kükürt, kalsiyum gibi elementler yeterince vardır. Bu elementlere ek olarak organik maddenin kendi bünyesinde de besin mineralleri yer almaktadır. Organomineral gübre kullanmadan önce toprak analizinin yapılması önemlidir. Yapılan analiz sonucuna uygun organomineral gübre çeşitleri arasından toprağın ve bitkinin ihtiyacına en uygun olanı seçilmelidir.
Piyasada çok fazla organomineral gübre satışı yapılsa da yukarıdaki faydaları tam olarak sağlayan doğru ürünü bulmak zordur. Maalesef ki gübre üretiminde de merdiven altı diye tabir edilen kaçak ve sahte üretimler yapılmaktadır. Belgesi olmayan merdiven altı gübreler toprağa ve bitkiye zarar vermektedir.
Ülkemizde özellikle organomineral gübre üretiminde markalaşmış, gerçekten kaliteli gübre üreten firmalar vardır. Bu firmaların ürettiği gübreyi ziraat mühendislere danışarak doğru zamanda ve doğru miktarda uygulayarak hem veriminizi artırırsınız hem de toprağınızı korursunuz.
Bereketli ürünleriniz olsun.