Çocuklarda duygusal gelişim bebeklikten başlayarak onları yetişkinliğe hazırlar. Çocuklar büyüdükçe ve farklı deneyimler yaşadıkça duygusal yaşamları daha da karmaşık hale gelir. Bu süreçte ebeveynin çocuğu duyması, onun duygularını anlamaya çalışması ve isteklerine karşılık verebilmesi oldukça önemlidir. Yetişkinlerde olduğu gibi zaman zaman çocuklarınızın da değişken duygular hissettiğini gözlemleyebiliriz. Panik olmak yerine durup gözlemlemek onun ne hissettiğini ve neden böyle bir davranış gerçekleştirdiğini anlamak gerekir.

** Duyguların ne olduğunu öğrenmek,

** Kendi duygularını ve diğer insanların duygularını tanımak,

** Bu duyguların nasıl ve neden gerçekleştiğini anlamak ebeveynlerin öncelikle sahip olması gereken becerilerdir. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzla birlikte duygularını konuşmaya çalışın. “Bugün kendini nasıl hissediyorsun sanki biraz üzgün gibisin bunu benimle paylaşmak ister misin?” gibi onu anladığınızı gösteren cümleler kurmaya özen gösterin. Çocuğunuza şefkat ve ilgi göstererek yaklaşın. Çocuğunuz kötü hissettiğinde siz de aynı duygularla onun üzerine gitmek yerine önce bekleyip sonra onu sakinleştirecek, iyi hissetmesini sağlamaya yardımcı olacak tavırlarda bulunun. Olumsuz bir durumla karşılaştığında ona öfkelenip sesinizi yükseltmek yerine sakinliğinizi koruyup onun ne hissedip de böyle bir şey yaptığıyla ilgilenin. Çocuğunuza rol model olun. Yetişkinler için bile duyguları konuşmak ne kadar zorken çocuklarınızın size duygularını anlatmasını hemen beklemeyin.

Çocuk için duygularla baş etmek zordur ona duygularınızla nasıl baş ettiğinizi “Bugün kendimi iyi hissetmiyorum sanırım bir yürüyüşe ihtiyacım var” gibi sözlerle göstermeye çalışın. Böylelikle kendisi sorunlarını çözme becerisi kazanacaktır.

Önümüzdeki hafta yine sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan birisi olan “Çocuklarda dil gecikmesi ve konuşma bozuklukları” adlı yazımızda görüşmek üzere sevgi ve sağlıkla kalmanız dileğiyle.. Instagram: psk.silabakac