Verimli bir hasat için öncelikle doğru gübre ve doğru ilacı, uygulama zamanını da doğru ayarlayıp, önerilen dozda ve doğru şekilde kullanmak gerekmektedir. Doğru uygulamalar ve doğru tespitlerle yapılamayan tarımsal uygulamalardan randıman sağlamanız neredeyse mümkün değildir. Aşırı ilaç, insan ve çevre sağlığını bozar, aynı zamanda bitkilere fitotoksik etki göstererek zarar verebilmektedir. Aşırı su bitkileri strese sokar ve aynı zamanda çeşitli hastalık ve zararlılara neden olabilmektedir. Aşırı ve yanlış sulama aynı zamanda toprakların tuz oranını artırıp tekrar düzeltilmesi neredeyse imkansız bir duruma sebebiyet verebilmektedir.

Tuz oranı yüksek olan topraklarda mahsul yetiştirmek çok zor bir hal almaktadır. Bu gün Urfa’da Harran Ovasında yalnız sulamadan dolayı toprakların tuz oranı çok yüksek bir seviyeye gelmiş bulunmaktadır. Bundan dolayı Harran Ovasında tarım yapan üreticiler çok az mahsul almaktadırlar. Dolayısıyla Harran Ovası’ndaki üreticilerin en büyük sorunu topraklarının tuz oranının yüksek olması. Tuz oranı yükselmiş toprakları eski haline getirebilmek de o kadar kolay olmamaktadır. Örneğin yanlış sulamadan dolayı tuz oranı yükselen toprakların eski haline gelebilmesi için en az 40 yıl gerekmektedir. Dolayısıyla tarımın doğru ve bilinçli yapılması, üreticilerin bütün uygulamalarda ziraat mühendislerine danışarak tavsiyelerine uyulması oldukça önemlidir. Doğru yapılmayan tarımsal uygulamalar Harran Ovasında olduğu gibi telafisi neredeyse imkansız çok büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Aynı şekilde gübrelemede oldukça önemlidir. Bölgemizde bazı üreticilerimiz bahar gübresini bu soğuk havalara rağmen atmışlardır. Bunun hiçbir mantıksal açıklaması yoktur. Hava sıcaklık ortalaması 12 derecenin üstüne çıkmadıkça ne yazık ki atılan gübrenin bitkiye hiçbir faydası olamayacaktır. Bu havalarda bitki durgun evrededir yani bitki çalışmıyordur. Havalar ısınacak ki bitki çalışmaya başlasın. Bitkinin kökleri şu havalarda çalışmadığı için atılan bahar gübresinden faydalanması imkansızdır. Bahar gübresi de üre olur ya da yüzde 26’lık can (kalsiyum amonyum nitrat) olur. Bu gübrelerde bitkiye hızlı geçebilecek azot bulunmaktadır. Ve bu gübreler atıldıktan sonra hemen bitki tarafından alınabilmektedir. Dolayısıyla bitki çalışmaya başlayacak ki gübreyi alabilsin. Bir hafta 10 günde alınmayan bahar gübresi zaten uçup gitmektedir.

Üre de veya 26’lık nitrat gübresinde azot aranı yüksektir. Bu gübreler hava sıcaklıklarının arttığı ve bitkinin tam anlamıyla çalışmaya başladığı döneme göre hazırlanmıştır. Dolayısıyla bitki kıştan çıktıktan sonra ve tam anlamıyla bitki uyanıp çalıştıktan sonra, bitkiye güçlü bir destek amaçlı hazırlanan bir gübredir. Dolayısıyla daha uyanmadan erken atılan gübreler bitkiye hiçbir fayda sağlamayacak. Bu gübrelerde yüksek oranda azot olduğu için uçucudurlar. Dolayısıyla gübre atıldıktan sonra bir hafta içinde bitki tarafında alınmazsa uçup gitmektedir.

Dolayısıyla her zaman söylediğim gibi toprağınıza yaptığınız her uygulamada mutlaka ziraat mühendislerine danışın. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.