İnsanlık tarihi kadar eski olan tahıl ve ürünlerinin iktisadi ve sosyal hayatımızda son derece önemli bir yeri vardır. Günümüzde oldukça etkin bir silah olan gıda maddeleri üretim potansiyelinin bir sembolü ve en önemli gıda kaynağı durumundaki tahılların toplum hayatında son derece önemli ve vazgeçilmez bir unsur olma özelliği geçmişte olduğu gibi gelecekte de var olacaktır. Bu gün devletlerin özellikle rejimlerin ayakta kalabilmeleri bünyelerinde barındırdıkları insanları doyurabilmelerine bağlıdır.
  Son yıllarda ürün verimlerindeki dikkate değer artışlara rağmen, dünyada halen önemli derecede gıda maddeleri açığı mevcuttur. Hasat sonrası problemler, özellikle gelişmekte olan ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmalarında karşılaştıkları en önemli çıkmazlardan biridir. Hızlı nüfus artışı, tarımsal girdi fiyatlarındaki yükselmeler, tarımsal mücadele ilaçlarının kullanımındaki kısıtlanmalar, ürünlerin hasat sonrası nakliye, depolama ve işleme sistemlerindeki yetersizlikler bu durumu daha da güçleştiren başlıca sebepler olup, ürün verimlerindeki artışlardan sağlanacak faydayı daha da kısıtlayarak, mevcut gıda açığının kapatılmasını zorlaştırmaktadır.
Özellikle son yıllarda üretim, pazarlama, organizasyon ve depolama alanlarındaki önemli gelişmelere rağmen mikroorganizmalar, haşere ve kemirgenler gibi diğer zararlılar tarafından meydana getirilen potansiyel problemler büyük boyutlara ulaşmaktadır.
  Bu gün özellikle gelişmekte olan ülkelerde, hasat edilen ürünün % 30-40’ı asla tüketiciye ulaşmamaktadır. Hasat, harman, taşıma, işleme, sınıflama, derecelendirme ve depolama sırasında önemsenmeyecek kayıplar meydana gelmektedir. Problemin önemine karşılık Birleşmiş Milletler Genel Merkezi gelişmekte olan ülkelerin hasat sonrası gıda kayıplarının en azından % 50 oranında düşürülmesini hedeflemiş ve bu konuda uluslararası organizasyonların parasal ve teknik yönden desteklenerek harekete geçirilmesini kararlaştırmıştır.
  Her şeyden önce şu hususun çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Üretilen miktar değil, tüketiciye ulaşan ürünün miktarı önemlidir. Ne kadar çok üretirsek üretelim ürettiğimiz ürünü gerekli şekilde koruyamıyor, tüketiciye ulaştıramıyorsak, üretimi artırma gayretleri fazla bir anlam ifade etmez.
  Genel olarak hasat sonrası önemli bir kaynağı da hasat sonrası sektörde rol alan kollar arasında ciddi bir işbirliğinin sağlanamamasıdır. Ziraat çok kollu bir sistemdir. Tarımın her kollunda üretimden, işleme ve tüketime kadar her kademede görev alan kollar arasında ciddi bir organizasyon ve ekip çalışması olmadığı sürece verimli bir çalışma ve gerçek bir tarımsal faaliyetten bahsetmek mümkün değildir.
  Bereketli ürünleriniz olsun.