Sevgili okurlarım, kaygı insanlar açısından oldukça olumsuz hisler yaratan bir duygudur.   Bazılarımız kaygı ile baş etmede zorlanırken bazılarımız ise bu duyguya kolaylıkla eşlik edebilme kapasitesine sahip. Kaygı düzeyi yüksek olduğunda haliyle psikolojik olarak olumsuz etkilere de maruz kalma olasılığımız artar ancak fizyolojik bazı etkilerle de karşılaşabiliriz. Fizyolojik olarak bahsedebileceğimiz etkiler; kalp ritminin hızlanması, terleme, iştahsızlık ya da iştah artışı, uyku düzensizlikleri gibi etkiler kaygı sorunu yaşandığına işaret eder. Belli bir düzeyde kaygı olumlu etkilerken hayat kalitemizi bozacak derecede yaşadığımız kaygı ne yazık ki yaşam rutinimizi bozar.

Peki kaygı ile nasıl baş edebiliriz?

- Uyku düzenine muhakkak dikkat edilmeli: Kaygı uyku bozukluklarına yol açarken, yeterli miktarda uyku uyumamak da kaygılı hissetmeye neden olur. Uykuya dalmadan önce kafein tüketimini azaltmak, ılık duş almak, uykudan birkaç saat önce yeme içmeyi bırakmak rahatça uykuya dalmayı sağlayacaktır.
- Nefes egzersizleri yapılmalı: Yaşanılan fizyolojik etkiler (terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi) kaygı duyduğumuz an artmaya başlar. Hızlı nefes aldığımızda daha da artış göstermeye başlar. Doğrusu olarak; terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi yavaş ve derin nefes almak hem vücudumuzun hem de zihnimizin sakinleşmesine yardımcı olur.
- Kafein tüketimini azaltmalı: Kahve, yeşil çay gibi içecekler kafein tüketimini artırır. Fazla kafein fazla kaygılı hissetme halidir. Tüketilen kafein miktarı gözden geçirilmedir.
- Fiziksel aktivite yapmalı: Yürüme, koşma, yoga, yüzme gibi aktiviteler stresle baş etmede oldukça etkilidir. Bu da dolaylı olarak kaygılı hissetme düzeyini azaltır. Hareket halinde olmak ve düzenli egzersiz yapmak endorfin salınımını olumlu etkiler.
- Kaygıya neden olan durumlar gözlemlenmeli: Bazen kaygı esnasında dile dökemediğimiz durumlar olur. Duygularımızı yazıya dökmek ona daha gerçekçi olarak bakmamızı sağlarken sakinleşmemizi de sağlar.
 

Kaygı kontrol etmekte zorlanılan bir duygudur. Her bireyin bununla nasıl başa çıkabileceği konusunda farklı stratejileri olabilir. Ortak olarak kaygıyı düzenleyebilme becerimizi artıran durumlardan yukarda bahsettik ancak bunları uygulayabilme konusunda zorluk yaşandığında muhakkak profesyonel destek alınmalıdır. Psikolojik destek esnasında kişi kendi içindeki gücü, duygularını ve duygularının hayatındaki işlevini fark eder böylece onları kolaylıkla düzenleyebilir. Unutmayalım ki kaygı sadece bizim olaylara bakış açımızla açığa çıkan tıpkı sevinç, üzüntü, korku gibi bir duygu. Onu felaketleştiren ise düşüncelerimiz.
 

Bir sonraki konumuz olan “Çocukları inatlaşmaya iten durumlar” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/ Ankara