Günümüz modern tarımında tarım ilaçları kullanılması kaçınılmazdır. Ancak tarım ilaçları kullanılırken, hem ürünün hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı korunması hem de insan ve çevreye olumsuz etkisi birlikte değerlendirilmelidir. Yapılan araştırmalarda her sene kullanılan tarım ilaçlarından etkilenen binlerce kişi olmaktadır.


  Tarımsal ürünlerin verim ve kalitesini artırmak için modern tarım tekniklerinin ve girdilerinin kullanılması gerekmektedir. Tarım ilaçları kullanımı da bu girdilerden biridir ve modern tarımın tamamlayıcı bir bileşenidir. Pestisit kullanımı, tarımsal ürünü hastalık, zararlı ve yabancı otların zararından koruyabilmek, kaliteli üretimi güvence altına alabilmek için kullanılan bir tarımsal mücadele şekli olup, 1940’lı yıllardan beri üretimi arttıran en önemli bileşendir. Kısa sürede etki göstermesi ve kullanımının kolay olması nedeniyle, tarım ilacı kullanımı en çok tercih edilen yöntemdir.
  Ancak tarım ilacı kullanılırken üreticilerin gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Üreticiler ne yazık ki bu konuda bazen ihmalkar davranmaktadırlar. Buda aslında üreticilerimiz için büyük risk teşkil etmektedir. Çünkü tarım ilaçları insan sağlığını tehdit eden güçlü bir zehirlerdir. Dolayısıyla üreticilerimiz tarım ilacı hazırlamada ve uygulamada mutlaka gerekli bütün önlemleri almaları önem taşımaktadır.
  Özellikle maske ve eldiven kullanımı çok önem taşımaktadır. Tarım ilaçları kesinlikle deriye temas edilmemelidir. Tarım ilaçları İnsan derisinden çok kalay geçebilen moleküllere sahip oldukları için insan derisine temas yoluyla kolayca vücuda nüfus edebilmektedir. Tarım ilaçlarının hazırlandığı kovalar ya da malzemeler kesinlikle evde ya da başka bir amaçla kullanılmamalıdır. Aynı şekilde en çok karşılaştığımız bir başka durum ise ilaç ambalajlarının çevreye rasgele atılmasıdır. Bu konuda üreticilerin hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Tarım ilaçları ambalajlarının çevreye atılması birçok canlı için tehdit oluşturmaktadır. Hayvanları, kuşları ya da böceklerin ölümüne sebebiyet vermektedir. Bunun dışında tarım ilaçlarının çok aşırı ya da bilinçsiz kullanımı sonucu yağmur sularının etkisiyle topraktan süzülüp yer altı sularına karışması aslıda insanlık için en büyük tehdittir. Yer altı sularına bulaşan tarım ilaçları doğal olarak içme sularına karışmakta ve insanlarda uzun vadede çok ciddi hastalıklara sebebiyet vermektedir.
  Bunların yanında üreticilerimiz tarım ilaçları uygulamasını yaparken mutlaka rüzgarı akalarına almaları önem taşımaktadır. Böylece uyguladığınız ilacı üzerinize gelmesini engellemiş olursunuz. Yine tarım ilacı uygulaması sırasında kesinlikle bir şeyler yiyip içilmemelidir. Aynı zamanda tarım ilaçları uygulaması bitince mutlaka eve gidip duş alınması ve üstündeki bütün elbiselerin değiştirilmesi gerekmektedir.
  Unutulmamalıdır ki yapılan tarım ilacı uygulamasının %1’inden azı hedef alınan canlı üzerine ulaşmakta, geri kalan %99’lık kısmı ise çevrede hedef olmayan canlılar ve toprağa ulaşmakta ve akıntı nedeniyle kimyasal kirleticiler olarak yer altı sularına karışmaktadır. Bu nedenle pestisit kullanımında üreticilerimizi ne kadar bilinçli olursa aslında çevrede yani doğal ekosistem de o kadar temiz ve yaşanabilir olur. Bereketli ürünleriniz olsun.