Ekin kambur böceği (Zabrus) çok önemli bir hububat zararlısıdır. Birçok üreticimiz tarlalarında yer yer boşluklar gördükleri zaman don kesti, mibzerim burada tıkandı veya atmamış demektedirler. Bunun aslında bir zararlı olduğunu düşünmezler. İşte hububat ekili tarlalarımızda gördüğümüz bu yer yer boşlukların sebebi ekin kambur böceği yani Zabrus zararıdır. Zararlı oldu bitkiler buğday, arpa, yulaf ve çavdardır.

Bölgemizde havaların ısınmasıyla birlikte buğday ve arpa tarlalarında Zabrus zararı görülmeye başlanmıştır. Zabrus ya da diğer adıyla ekin kambur böceği, mücadelesi yapılmadığı durumda özellikle buğday ve arpalarda önemli derecede verim kayıplarına sebebiyet vermektedir. Toprak sıcaklığının 11-12 derecelere ulaşmasıyla beraber harekete geçen Zabrus böceği toprak altında bitkinin köklerini kesmek suretiyle tarlalarda yer yer boşlukların ve seyrekleşmelerin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Buda verimi büyük oranda düşürmektedir. Son günlerde bölgemizde Zabruz zararının yoğun bir şekilde görüldüğü ve üreticilerimizi bu anlamada ürünlerini kontrol etmelerinde fayda vardır. Şayet zararlı üründe varsa mutlaka vakit geçirmeden acilen mücadelesinin yapılması gerekmektedir. Çünkü bu zararlı çok hızlı bir şekilde üreyip bitkiye zarar verebilmektedir. Çok kısa zamanda özellikle buğdaylarda önemli ölçüde zarara sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla bu zararlımın mahsulde varlığı tespit edilir edilmez anında mücadeleye başlanmalıdır.

Mahsuller kontrol edilirken özellikle tarlanın kenarından durarak tarlaya genel olarak bakılmalıdır. Tarlada bölgesel olarak sararmaların olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü bu zararlı ilk aşamada tarlanın öbek öbek sararmasına neden olmaktadır ve uzaktan tarlaya bakılınca bu sararmalar çok rahat bir şekilde fark edilmektedir. Dolayısıyla öncelikle sararmaların olup olmadığına bakılması ve akabinde şayet saramalar ve kurumalar varsa o bölgeye gidip hafif bir şekilde toprak eşelenerek bitkinin kök bölgesine bakılmalıdır. Bu sararmalar ve kurumalar Zabrus zararından kaynaklıyor ise çok sayıda siyahımsı kurtlar bitki kök çevresinde görülecektir. Bu durumda vakit geçirmeden ziraat mühendislerinin tavsiyeleri doğrultusunda ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.

Zabrus zararı özellikle ilk aşamasında tarlada bölgesel yani öbek öbek sararmaların oluşmasına neden olmaktadır. Ancak tarlanın genelinde bir sararma ve kuruma varsa bu başka bir mantari ya da kök hastalığı da olabilmektedir. Yani tarlaya bakarken genelinde sararmalar ve kurumalar varsa bu durum yüksek ihtimalle kök hastalığına bağlı fusarium ya da kök boğazı çürüklüğüdür. Bu durumda üreticilerimiz her zaman bizden destek alabilirler. Bu sebeplerle mahsullerinizi kontrol ederken mutlaka toprak hafif bir şekilde eşelenerek bitki kök bölgesine bakılmasında fayda vardır ve birkaç yerden bitkiler dipten çekilip kökleri kopmayacak şekilde topraktan çıkarılmalıdır. Topraktan çıkarıldıktan sonra bitkinin köklerine dikkatli bir şekilde bakılmalıdır. Normal sağlıklı bir bitkini kökleri ve damarları bembeyaz olması gerekmektedir. Eğer bitki kök bölgesinde kararmalar, çürümeler ya da yumuşamalar varsa mutlaka kök hastalıklarına bağlı mantari bir hastalık vardır. Kök hastalığı dediğimiz fusarium ya da kök boğazı çürüklüğü de son yıllarda yoğun bir şekilde bölgemizde görülmeye başlamıştır. Dolayısıyla üreticilerimizin bütün bunlara dikkat etmesinde fayda vardır.

Bereketli ürünleriniz olsun.