Sevgili okurlarım, anksiyete endişe ve korku durumlarına neden olan ve bunlarla beslenen zihinle ilgili bir durumdur. Bazılarımız kaygı seviyesini kontrol edebilir beceriye sahipken bazılarımız anksiyetenin peşinden sürüklenir. Anksiyete hem fizyolojik hem de psikolojik olarak insanları etkiler.

  Peki anksiyete yaşadığımızda tam olarak ne olur diyorsanız gelin belirtilerini birlikte inceleyelim;
- Kalp çarpıntısı
- Korku ve kaygı
- Kontrol edilemeyen düşünceler
- Göğüs ağrısı
- Kas gerginliği
- Uyku ve yeme problemleri
- Sinirlilik ve huzursuzluk hali
- Konsantrasyon güçlüğü
  Tüm bu belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Eğer 6 aydan uzun bir süre bu duruma tanık oluyorsanız yaygın anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz demektedir. Anksiyete tetikleyicilerinin nedenlerine baktığımızda ise genellikle genetik ve çevresel etmenlerin rolünün olduğunu görmekteyiz.
  Anksiyete tetikleyicilerini inceleyecek olursak;
- Sağlık problemleri: Önemli ve zor bir hastalık teşhisi almak kaygıya neden olur.
- Kafein: Belli bir düzeyin üstünde kafein miktarı anksiyeteye yol açar. Kahve ve çay tüketimini gözden geçirmekte fayda var.
- Kullanılan ilaçlar: Doktor kontrolünde olmayan ya da uzun süre kullanılan ilaçlar kaygı seviyesinde farklılıklara yol açar. Doktorunuza danışmak bu durumu önlemeye yardımcı olur.
- Zihninizi olumsuz düşüncelerin ele geçirmesi: Zihin vücudumuzu direkt olarak etkiler. Eğer ki sürekli olarak olumsuz düşünceler dilimize vuruyorsa bu da otomatik olarak duygularımızı etkiler ve daha yüksek düzeyde kaygı hissetmeye başlarız.
-  Düzensiz yemek yemek: Öğün atlamak ve sağlıksız yeme düzenine sahip olmak kişide açlıktan ya da aşırı yemeden dolayı ruh halini etkileyen bir duruma dönüşür. Yeme düzenini gözden geçirmek fayda sağlar.
- Stres: Belli bir miktarda stres insanı teşvik eder ve hayatını işlevsel hale getirir ancak sürekli olarak yoğun stres altında kalmak hem kaygıya hem gerginliğe neden olur.
- Sosyal ilişkiler: Kişi günlük yaşamındaki sosyal ve romantik ilişkilerinde sürekli çatışma halinde ise kendini ekstra gergin ve kaygılı hissetmeye başlar.
- Kişisel problemler: Bireye özgü sorunlar, travmalar, olumsuz olaylar da kişinin duygularını etkilediğinden anksiyete yol açabilir.
  Tüm bunların yanında anksiyete sebepsiz de olabilir. Kendinizi tanımlamak ve duygularınızı fark edebilmek için günlük yaşamınızda odağınızı bedeninize çevirebilirsiniz. Tıpkı günlük tutar gibi o gün neler yaşadığınızı ve bunların size nasıl hissettirdiğine odaklanarak tetikleyiciyi bulabilirsiniz. Sonrasında bununla başa çıkmakta zorlanırsanız muhakkak bir terapistle iletişime geçmekte gecikmemelisiniz.
  Bir sonraki konumuz olan “Okula dönüş hazırlığı” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir.


Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/Ankara