Bu sene bölgemizde özellikle ayçiçeği tarlalarında yoğun bir şekilde kendini gösteren canavar otu ayçiçeği üreticileri için büyük bir tehdit unsurudur. Kimyasal mücadelesi olmaması sebebiyle canavar otu, bulaşık olduğu ayçiçeği tarlalarında büyük oranda verim kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bitkinin kök bölgesine bağlanarak parazit bir şekilde tamamen ayçiçeği bitkisi üzerinde beslenen, bitkinin aldığı suya, besine, vitamine ve gübreye ortak olan parazit bir bitkidir canavar otu. Bu sebeple üreticilerimizin canavar otunu iyi tanımaları, hatta ekim programlarını ona göre yapmaları fayda sağlayacaktır. Aksi takdirde canavar otu belli ürünlerde üreticilerin baş belası olmaya devam edecektir.

Canavar otu üreticiler tarafından tanındığında üreticiler yapacakları ekim programlarıyla canavar otu zararından kurtulacaklardır. Özellikle canavar otu ile bulaşık olan tarlaların işlenmesinden sulamasına kadar, hatta hangi ürünün ekileceği konusuna kadar üreticilerimiz hassasiyet göstermelidirler. Çünkü canavar otunu tohumları yapılan tarımsal uygulamalarla çok kolay taşınabilmektedir. Dolayısıyla canavar otu tanındığı müddetçe aslında zararının önüne geçmek çok kolay.

Öncelikle üreticilerin canavar otu bulaşık olduğunu tarlada yapılan tüm tarımsal işlemlere çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ne olabilir bu işlemler. Tarla sürümünden sulamasına kadar tarlaya yapılan bütün tarımsal işlemler canavar otu tohumlarını çok rahatlıkla başka bir tarlaya taşıyabilmektedir. Örneğin canavar otu ile bulaşık bir tarlada pulluk ile sürüm yaptıktan sonra başka bir tarlaya geçmek canavar otunu çok rahatlıkla o tarlaya da bulaştırabilmektedir. Bu nedenle özellikle sürüm yaparken başka bir tarlaya yada başka bir bölgeye geçmeden önce mutlaka pullukla yada başka bir ekipman ise o alet ve ekipmanlar güzelce temizlenmelidir. Dolayısıyla bulaşık alanlardan kullanılan tarımsal alet ve ekipmanların başka bir tarlaya geçmeden önce temizlenmesi önem taşımaktadır.

İkinci olarak canavar otu en çok sulama suyu ile taşınmaktadır. Dolayısıyla kullanılan suyun kaynağının bilinmesi ve canavar otu tohumlarını içermemesi önemlidir. Bölgemizde sulama suyu genellikle kuyulardan sağlandığı için sorun yaratmamaktadır.

Canavar otu mücadelesinde dikkat edilmesi gereken en önemli, en kolay ve en ekonomik yöntem bulaşmayı önlemedir. Dolayısıyla mücadelesinden çok bulaşmayı önleme konusuna odaklamak gerekmektedir. Bulaşmayı önlemede önemli olan başka bir nokta ise temiz tohumluk kullanmaktır. Canavar otunun en kolay bulaşma yollarından biri sertifikasız ve bulaşık tohumların kullanılmasıdır. Dolayısıyla üreticilerin sertifikalı tohum kullanmaları bulaşmayı önlemede oldukça önemlidir.

Canavar otunu en çok bulaştıran uygulamalardan biride tarlalara atılan yanmamış hayvan gübresidir. Canavar otu tohumları hayvanların sindirim sisteminde sindirilmeden yani tohumlar bozulmadan dışarı atılmaktadır. Dolayısıyla bu hayvan gübreleri gerektiği yöntemlerle bekletilip yakılmadan tarlalara atılması sonucunda, o tarlalara ayı zamanda canavar otu tohumları da atılmaktadır. Kullanılan hayvan gübresi, mutlaka bekletilip tamamen yanmasının sağlaması önemlidir.

Bereketli ürünleriniz olsun