Ülke genelinde meydana gelen yoğun uzun süreli yağış sonrası meydana gelecek yüksek sıcaklıklar ile birlikte mantari hastalıkların görülmesine ve ilaçlama yapılmadığı taktirde de verim kayıplarına sebep olacağı aşikardır. Bu sebeple üreticilerimizin ürünlerini kontrol etmelerini ve herhangi bir olumsuz durum görüldüğünde mutlaka ilaçlı mücadelesini yapmalarında fayda vardır. Yağışlar bitkiyi ıslatarak bitki dokularının yumuşamasına neden olmaktadır. Aynı zamanda yağışlar bitkinin çevresinde nem artışına neden olmaktadır. Bu durumda bitkilerin dokuları yumuşadığı için ve ortamda nem oranı yüksek olduğu için bitki çevrede bulunan mantar sporlarını rahatlıkla almakta ve hastalık başlamaktadır. Asıl neden bitki dokularının yumuşamasıdır aslında. Yumuşamış bitki dokuları çevrede olan hastalıkları çok rahatlıkla geçirebilmektedir.

Dolayısıyla teknik olarak aslında bütün üreticilerimizin yağışlardan hemen sonra bitkiyi koruma amaçlı ilaçlı mücadele yapması gerekmektedir. Ülke genelinde önemli verim kayıplarına yol açan sarı hastalığı özellikle bahar aylarında serin ve nemli koşullarda çok etkili olmaktadır. Sarı pas özellikle sonbaharda ekimin yapıldığı bölgelerde veya sıcaklıkların düşük olduğu yüksek alanlarda ortaya çıkmaktadır. Pas hastalıkları en yüksek oranda baharda ve yazın başlarında ortaya çıkarken, iklim koşullarının uygun olduğu her dönemde ortaya çıkabilmektedir. Yağışlardan sonra koruyucu özellikteki ilaçlarla yapılan uygulamalar bitkide olabilecek mantari hastalıkların önüne geçmektedir. Üreticilerimiz bu hastalığa karşı tedbir almaları önem taşımaktadır. Bu hatalık rüzgar yardımı ile diğer başaklara taşınarak kolayca yayılabilir. Bu sebeple çok tehlikeli bir hastalıktır.

Bulaştığı üründe verim kaybına ve danelerde zayıflamaya neden olur. Hastalığa karşı ne zaman ilaç kullanmak son derece önem taşımaktadır. Erken yapılan uygulamalar ilaçlama sayısını artıracağından ekonomik olmayabilir. Geç kalınmış uygulamalarda ise yeterli etkiyi sağlamak mümkün olmayabilir. Pas hastalıkları bitkinin alt yapraklarından sararmaya başlayarak yavaş yavaş bayrak yaprak dediğimiz üst yaprağa doğru ilerler. İlaçlamanın hedefi aslında bayrak yaprak dediğimiz en üst yaprağın korunmasıdır.

Bayrak yaprağa kadar ulaşan hastalık durumlarında ilaçlı mücadele çok etkili olmayacaktır. Bu sebeple üreticilerimizin ürünlerini kontrol etmelerini ve ilaçlı mücadelesinde geç kalınmaması önem taşımaktadır. İklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyrinin izlenmesi ve hastalık belirtilerinin yaprağın üst kısımlarına doğru ilerlediğini gözlemlendiği durumlarda, üst yaprakların özellikle bayrak yaprağın hastalık ile bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır. Maliyetlerin çok yüksek olduğu bu dönemde üreticilerimizin emeklerinin heba olmaması adına mutlaka buğday ve arpa tarlalarınızı külleme, sarı pas, kahverengi pas, septorya yaprak lekesi ve kök boğazı çürüklüğü gibi hastalıklara karşı ilaçlama yapmaları önem taşımaktadır. Bereketli ürünleriniz olsun.