Sevgili okurlarım, ebeveynlerin en çok şikayet ettiği konulardan birisi çocukları ile kurduğu iletişim esnasında onlarla uyum içerisinde olmakta zorlanma hali oluyor. Çocuk söz dinlemiyor, ebeveyni ne derse onun tam tersini yapıyor, ne yapması söylense sürekli “hayır” cevabını veriyor. Bu durum sanılanın aksine bir problem olduğunu göstermiyor. Çocuklarda 2 ila 6 yaş arası görülen inatlaşma hali çocuğun duygusal gelişimi ve benlik kavramı oluşumu açısından beklenebilir bir durum. Çocuk doğar doğmaz dünyayı algılamaya ve keşfetmeye başlar.

Çıktığı bu keşif yolculuğunda kendini birey olarak kabul ettirmeye ve kendi kurallarına uyulmasını istemeye başlar. Çocuklarla inatlaşmaya açan bazı tutumlar vardır. Hadi gelin birlikte bunlara bakalım; - Aşırı otoriter davranan bir ebeveyn olmak, reddedici ve cezalandırıcı bir tutum sergilemek Çocuk hayır dediğinde ısrarla ebeveynin de kendi fikrini diretmesi “hayır” deme konusunda esnek davranamaması -Bazı inatlaşmalar ilgi isteğinden kaynaklanır.

Çocuğun istediği ilgiyi vermeyip inatlaşma yoluna koyulmak - Evde ya da günlük hayatta koyulan kuralların net olmaması, bir gün aynı davranışa “evet” derken ertesi gün “hayır” denmesi - Çocuğun isteklerine karşı sürekli olarak “hayır” cevabını vermek - Ebeveynin de inatçı bir kişiliğe sahip olması böylelikle çocuğun ebeveyni rol model alması - Ebeveynlerin çocuğun isteğine karşı farklı cevaplar vermesi; anne “evet” derken babanın “hayır” demesi. Bunun gibi birçok sebep sayılabilir. Çocuğun inatlaştığını fark ettiğinizde onunla konuşmalı, gerekçelerini dinlemeli, ortak bir karar almalı. Bahsettiğimiz inatlaşma hali duygusal gelişimin bir parçası olmaktan çıkıp çocuğun günlük hayatını kısıtlayıcı hale gelmişse muhakkak bir uzman desteği alınmalıdır.

Unutmayalım ki çocuklarla savaş halinde olunduğu takdirde kaybeden siz olursunuz. Bir sonraki konumuz olan “Stresle baş etme yolları” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.

Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/ Ankara