Kar yağışı şehirler için esaret ve kabus olarak görünse de tarım için berekettir. Anadolu da bir laf vardır “kar yılı var yılı” diye. Kar yağışı olmazsa yaşanacak kuraklık sadece çiftçi için değil, asıl tüketici olan kentli için zam ve kıtlık olacaktır. Özellikle toprağın 30-40 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları çiftçi için hayati önem taşımaktadır.

Bildiğiniz gibi ilçemizin tarımı daha çok kuru tarıma dayanmakta, dolayısıyla çiftçinin mahsulü tamamen yağışlara bağlı olduğundan kar yağışının bol olması özellikle bölgemizde topraklarımız için can suyu olacaktır. Her ne kadar büyük şehirlerde yaşayan insanlar kar yağışından muzdarip olsalar da aslında kar yağışı çiftçilerimiz ve topraklarımız için çok büyük bir nimettir. Aman kar yağmasın ayağım ıslanmasın diye isyan edenler kar yağışının çiftçiler için ve gıda için ne kadar gerekli olduğunun farkında değillerdir.

Tabi ülkemizde hala herhangi bir altyapı planı olmadığından özellikle büyük şehirlerde ufak bir yağışta bile yollar tıkanmakta, caddeleri, evleri ve işyerlerini su basmaktadır. Gelişmiş ülkeler bu anlamda muazzam bir altyapı sistemi kurmuşlardır. Hata daha da ileriye giderek kentlerde yağan yağışların suyunu tarımda kullanmak amacıyla bir merkezde toplanmasını sağlayacak sistemler kurmuşlardır. Yağan yağışlar altyapı sistemleri sayesinde belli bir merkeze toplanmakta ve daha sonra bu sular tarımda sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde ne yazıkki herhangi bir alt yapı planı olmadığından yağan yağışlar doğrudan yollara, evlere ve işyerlerine girerek hayatı felç etmektedir.

Karın tarım toprağını koruması ve nemli tutmasında önemi büyüktür. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin ana kaynağıdır. Kıştan sonra havaların yavaş ısınması durumu ile birlikte eriyen kar suları toprak tarafında iyice emilmektedir. Torak tarafından yavaş yavaş emilen bu kar suları bitkilere su ihtiyacı bakımından oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır. Toprak neminin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlamaktadır. Karın yavaş yavaş erimesi sonucu kar sularının yüzey akışına geçmeden toprağın derinlerine sızması yeraltı su rezervleri içinde önemlidir. Eriyen ve toprak ile buluşan kar suyu toraktaki mineralleri çözerek bitkilerin bu minerallerden yararlanmasını sağlamaktadır. Toprakta bol miktarda mineral bulunsa bile bu mineraller bitki tarafından alınabilir formda değilse bitki bu minerallerden faydalanamıyor. Kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitki köklerinin bu mineralleri kolaylıkla almasını sağlamaktadır. Özellikle ilçemiz tarımının daha çok kuru tarıma dayalı olduğunu düşündüğümüzde kar sularının toprağımız için bulunmaz bir nimet olduğu bilinmelidir.

Toprak yüzeyinde biriken kar, bitkilerin üzerini kaplayarak adeta yorgan görevini görerek o günlerin gecelerinde yaşanan aşırı soğuklardan ve donlardan bitkilerin zarar görmesini engellemektedir. Aynı zamanda kar örtüsü bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Tarımda önemli bir zararlı olan tarla faresinin kar yağışı sonucunda yuvaladıkları yerlerin suyla dolmasına ve soğuk suyun etkisiyle hareket yeteneğinin ve üreme etkinliğin durmasına neden olmaktadır. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.