Sevgili okurlarım, belki de birçoğunuz mindfulness nedir diye sorduğumda bunu hayatında aktif olarak kullanıyor olduğunu söyleyecek. Tabii ki bunun ne olduğu hakkında aranızda fikri olmayanlar da olacaktır. Mindfulness kısa tabiriyle “bilinçli farkındalık” demektir. Mindfulness aynı zamanda dikkatimizi bilinçli ve nazik bir şekilde yönetebilme becerisidir. Nefesimiz, vücudumuz, hislerimiz, duygularımız, düşüncelerimiz ve günlük hayatta davranışlarımızın farkında olabilme ve bunları yargılamadan sorgulamadan nazik bir şekilde gözlemleyebilme halidir.

Gelin hep beraber mindfulness hakkında daha ayrıntılı konuşalım;- [ ] Mindfulness gevşeme tekniği olarak kullanılmaz. Gevşeme tekniği olarak kullanıldığında mindfulness amacının dışına çıkmış oluruz. Ancak bilinçli farkındalık haline geldiğimizde vücudumuzda rahatlama olur.- [ ] Olumlama tekniği mindfulness demek değildir. Hayatın sürekli olumlu haline odaklanmak her şey yolundaymış ve çok iyiymiş gibi davranmak mindfulness haline uzaktır.- [ ] Mindfulness o an’da hiçbir şey düşünmemek değildir. Zihnimizden her an farklı farklı düşünceler geçer ve biz buna engel olamayız.

Mindfulness tekniğinde zihnimizden geçen düşünceleri fark eder ve onun yargısızca geçip gitmesini izleriz. - Mindfulness sayesinde bedensel farkındalığımızı da artırırız. Vücudumuzda bir çapa noktası belirler ve orada ne oluyor onu fark ederiz. Bedenimizde ne hissediyor ne oluyor ona bakar ve kendimize daha iyi yönelmeye başlarız. - Mindfulness yaparken birçok duyguya şahit oluruz. Duyguların akışına kapılmadan onları fark eder ve yönetmeye başlarız. - Hayatımızı kolaylaştırmanın belki de en kolay yolu mindfulness uygulamalarıdır. Mindfulness becerilerimiz geliştikçe davranışlarımızı fark etmemiz daha kolay olacaktır.

Mimdfulness becerisine sahip olmak otomatik pilottan çıkma halini uygulayabilmektir. Bundan dolayı bu beceri geliştikçe ezbere davranışlarımız azalır, yediğimiz yemekten keyif almaya, yaptığımız işi fark etmeye, duyduğumuzu ise anlamaya başlar duruma geliriz. Ezbere yaşamayı bıraktığımız an mindfulness olduğumuz o an’dır. Mindfulness geçmiş ya da gelecek değil tam da o an şimdiki an’dır. Zihnimizde sürekli geçmiş ya da gelecek düşüncelerine yer verdiğimizde ne yazık ki şimdiki zamanı düşünecek enerjimiz kalmıyor bu da hayatımızın işlevselliğini bozuyor. Ancak bulunduğumuz an’a odaklandığımızda mutluluk seviyemiz artar, farkındalığımız artar ve böylece hayat kalitemizi de artırırız. Mindfulness bize bilinçli olarak farkındalık kazandırırken stres seviyemizi de düşürmemize yardımcı olur.

Thich Nhat Hanh der ki: “Bana adresimi soranlara, şimdi ve burada diyorum.” An’da olmanızı diliyorum. Bir sonraki konumuz olan “Sınav öncesi çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.

Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.