Bu sene meydana gelen aralıksız yağışlardan dolayı pas hastalıkları çok yoğun bir şekilde kendini göstermeye başladı. Gün geçtikçe etkisini daha çok gösteren bu hastalıklar havaların ısınmasıyla beraber daha da artacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin bu konuda tedbirli olmalarında fayda vardır.

Bazı üreticilerimiz hastalık üründe görüldüğü halde ilaçlı mücadelesini yapmayıp, bitki güneş görünce geçecektir gibi bir yanılgı içerisindedirler. Bu kesinlikle yanlıştır. Yağışlı geçen günlerden sonra havaların ısınmasıyla beraber, pas hastalıkları giderek artış göstermektedir. Bu nedenle en ufak bir belirtide bile, hastalık daha çok ilerlemeden üreticilerimiz zaman geçirmeden mutlaka ilaçlı mücadelesini yapmalıdırlar. Aksi takdirde maliyetlerin bunca yüksek olduğu bu zamanlarda mahsulünde çok büyük verim kayıplarına yol açabilir. Bölgemizde gün geçtikçe hastalık bazı bölgelerde kendini daha çok göstermektedir. Bu anlamda üreticilerimiz mutlaka tarlalarını kontrol ettirip gerekli tedbirleri almalıdır.

Şu ana kadar bölgemizde en çok rastladığımız hastalık septoria yaprak lekesi hastalığıdır. Bu hastalık buğday ve arpalarda ilk önce alt yapraklarda ufak sararmalar şeklinde kendini göstermeye başlamaktadır. Zaman geçtikçe üst yapraklara doğru ilerler ve bayrak yaprağa ulaşmaya çalışır. Ancak bayrak yaprağa kadar ilerleyen bu hastalık, mücadelesinde geç kalınmış bir durum söz konusudur ve bu evrede yapılan ilaçlı mücadele başarı sağlamayacaktır. Asıl amaç hastalığın bayrak yaprağa ulaşmadan mücadelesinin yapılmasıdır. Hastalık ileri seviyede yapraklarda kahverengi lekeler şeklinde kendini göstermektedir. Kesinlikle soğuk zararı ile karıştırılmalıdır. Septoria yaprak leke hastalığı iklimlerin değişmesiyle beraber neredeyse artık her sene kendini göstermektedir. Ancak bazı senelerde yoğunluğu az olduğundan dolayı üreticilerimiz tarafından pek fark edilmemektedir. Dolayısıyla her sene mutlaka bu hastalığa karşı ilaçlama yapılmalıdır. Bu hastalıklara karşı yapılan ilaçlar bitkiyi genç tutarak yeşil olmasını sağlar. Dolayısıyla verimlerde yüzde 25 gibi oranda artış göstermesine sebebiyet vermektedir.

Bir diğer önemli hastalık fusarium yani kök boğazı çürüklüğü hastalığıdır. Halk arasında kök hastalığı olarak ta bilinen bu hastalıkta bölgesel olarak kendini göstermektedir. Bu hastalık yağışlı senelerde ve özellikle sulu tarım yapılan alanlarda kendini yoğun bir şekilde gösterebilmektedir. Yağışlardan sonra güneşin vurmasıyla beraber kök bölgesinde biriken nem sebebiyle köklerde çürüme meydana gelmekte ve zamanla bitkinin ölmesine sebebiyet vermektedir. Bu hastalık; köklerde kararmalar ve çürümeler şeklinde kendini göstermektedir. Buğday arpa hastalıkları arasında aslında en tehlikeli hastalıktır. Çünkü bitkinin çok hızlı ölmesine neden olmaktadır. Özellikle sulu tarım yapan üreticilerimiz, hastalığın meydana gelmesini beklemeden kesinlikle bu hastalığa karşı ilaçlama yapmalıdır. Çünkü sulu tarım yapılan her bölgede bu hastalık az ya da çok kendini göstermektedir.

Üreticilerimiz maliyetlerin bu kadar yüksek olduğu bu zamanlarda artık bilinçli tarım yapmaya mecburdur. İklim, toprak, tohum, su ve hava her şey değişti. Artık ne topraklarımız eski toprak nede iklimler eski iklim. Bereketli ürünleriniz olsun.