Değerli üreticilerimiz, sahte tarım ilaçlarının piyasada satıldığına dair haberler kanıtlarıyla beraber tarafımıza ulaşmaktadır. Sizin ve mahsulünüzün güvenliği için satın alacak olduğunuz tarım ilaçlarınızı Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili yönetmenliklerine uygun olarak “Bitki Koruma Ürünleri Bayi İzin Belgesine” sahip kişi ve kurumlardan temin etmeniz fayda sağlayacaktır. Tarım ilaçları ambalajının üzerinde “Bitki Koruma Ürünü Karekod” zorunluluğu bulunmaktadır. Tarım ilaçlarınızı satın alırken bu kısmı mutlaka dikkatle inceleyiniz. Sahte tarım ilaçlarının üretilip piyasaya sürülmesi oldukça yaygınlaştı diyebilirim. Değişik illerde sahte tarım ilaçlarının üretildiği ve piyasaya sürüldüğü yasadışı birçok depoya baskınlar yapıldı. Basılan depolarda piyasa değeri milyarları bulan sahte tarım ilaçları tespit edildi ve imha edilmek üzere el konuldu. Bu açıdan üreticilerimizin tarım ilaçlarını alırken oldukça dikkatli olmaları gerekmekte ve mutlaka bildikleri ziraat mühendislerinden ilaçlarını temin etmeleri oldukça önem arz etmektedir.

Tarım ilaçları sektörü bildiğiniz gibi çok büyük bir sektör olup ve bu sektör her geçen gün daha da büyümektedir. Değişen iklim faktörlerini göz önüne alırsak tarım yapmak ve üretmek her geçen gün daha da zor bir hal alacaktır. Yeni hastalık ve zararlılar ortaya çıkmaktadır ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bitki hastalık ve zararlıları ortaya çıkacaktır. Çok daha fazla yabancı otlar üremeye başlayacaktır. Hal böyle olunca tarım ilaçları sektörü giderek büyümekte ve çiftçilerimizin tarım ilaçları kullanımı giderek artış gösterecektir. Tarım ilaçları olmadan üretmek ne yazık ki günümüz dünyasında artık mümkün olmayacaktır.

Tarım ilaçları sektörünün bu demli büyük olması ne yazık ki ülkemizde de bazı dolandırıcıları harekete geçirmiş ve bu dolandırıcılar sahte tarım ilaçları üretip piyasaya sürerek para kazanmanın peşine düşmüşlerdir. Son zamanlarda baya gündem olamaya başlayan sahte tarım ilaçlarının üretilip piyasaya sürülmesi dolandırıcılar için artık bir para kazanma sektörü halini almıştır. Özellikle büyük şehirlerde sirkülasyonun hızlı olduğu yerlerde daha fazla sahte tarım ilaçlarının satıldığı aşikardır. Son zamanlarda bu konuda çok fazla şikayetlerde almaya başlamamız konunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Çiftçilerimizden piyasada tarım ilaçlarını alıp kullandıktan sonra hiçbir fayda sağlamadığı yönünde oldukça fazla şikayet almaya başladık. Bu durumu tek sebebi ise sahte tarım ilaçlarının piyasada çok fazla yer almasıdır.

Devlet her ne kadar önlem alsa da dolandırıcılar ne yazık ki bu işin peşini bırakmayacaklardır ve her zaman sahte tarım ilaçları üretip piyasaya süreceklerdir. Üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları ve bildikleri ziraat mühendislerinden ilaçlarını temin etmeleri oldukça önemlidir. Ucuz ilaç aramak yerine ziraat mühendislerine giderek onların tavsiye ettikleri doğru ve etkili ilaçları almaları oldukça önemlidir. Aksi takdirde kullanılan ilaç fayda sağlamadıktan sonra bedavada alınsa yine de üreticilerimizi zarara uğratacaktır. 5 lira daha ucuz alayım derken mahsulünüzü hepten kaybedebilirsiniz. Ülkemizde bu konuda kanunlar ve denetimler yetersiz olduğu için ziraat mühendisleri dışında eczaneler bile bilinçsiz bir şekilde tarım ilaçları satışı yapabilmektedirler.

Bereketli ürünleriniz olsun.